slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Nieuw Tearfund-project in Burundi

intercom170706 TearfundBurundiMinister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo keurde onlangs het vijfjarenprogramma voor Burundi, ingediend door Tearfund goed. De NGO uit Vilvoorde zal zich samen met verschillende partners inzetten om de beschikbaarheid en de toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor kinderen onder de vijf jaar te bevorderen. Daarbij is de belangrijkste doelstelling het terugdringen van de kindersterfte. In het algemeen gaat het ook over preventieve maatregelen en praktijken die de weerbaarheid van de lokale bevolking verhogen.

In Burundi zijn de vier belangrijkste ziektebedreigingen voor kinderen malaria, longontsteking, diarree en ondervoeding. Malaria is de belangrijkste doodsoorzaak, met 48 procent van de sterftegevallen bij kinderen jonger dan vijf jaar. Nog geen 20 procent van de kinderen slaapt onder een behandeld muskietennet en is op die manier heel kwetsbaar.

Gezondheidszorg is Burundi geen vanzelfsprekendheid. Het ruige landschap maakt dat er op veel plaatsen geen goede zorg beschikbaar is. Maar er zijn nog andere factoren, zoals een tekort aan personeel, een hoge werkdruk en het ontbreken van passende uitrusting. Ook al doet de regering grote inspanningen, er is niet bijzonder veel vooruitgang.

In Burundi loopt al een tijdje een pilootproject van een van de partners van Tearfund, en op basis van de resultaten is beslist om een vervolgprogramma op te zetten. Mede op met het oog op wat in de buurlanden verwezenlijkt werd, is de keuze gevallen op de ICCM-aanpak. Die afkorting staat voor Integrated Community Care Management. De methode houdt in dat lokale gezondheidswerkers speciaal worden opgeleid om in de gemeenschap zelf de vier belangrijkste ziektebeelden te diagnosticeren en te behandelen. Op die manier is het niet nodig dat patiënten zich over grote afstanden moeten verplaatsen naar een hospitaal of een dispensarium. De benadering loopt in overleg en samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid in Burundi.

De behandeling van de verschillende ziektes is niet de enige prioriteit; veel aandacht gaat ook naar preventie. Daarom wordt de lokale bevolking gemobiliseerd om deel te nemen aan verschillende vormingen en trainingen. Er worden speciale kookprogramma’s georganiseerd om moeders met ondervoede kinderen te leren voedzame maaltijden te bereiden. Daardoor krijgen de kinderen de kans om er terug bovenop te komen en wordt tegelijk voorkomen dat de ondervoeding zich opnieuw voordoet.

De erkenning door de federale overheid houdt in dat het project – dat in totaal meer dan 1,5miljoen euro kost – kan doorgaan. De regering zorgt voor subsidies ter hoogte van 80 procent van het totale bedrag. Tegelijk houdt dat in dat Tearfund zelf 20 procent, ofwel iets meer dan 300.000 euro moet inbrengen. Het grootste deel daarvan komt binnen dankzij de overkoepelende organisatie Integral (waar Tearfund deel van uitmaakt), maar het resterende deel zal in ons land gevonden moeten worden. Dat hiermee duizenden kinderlevens gered kunnen worden, zou een goede motivatie kunnen zijn voor een gift aan Tearfund. Wie meer over dit project wil weten, kan terecht bij Tearfund Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 02/251 77 10.

Nieuwsbrief