slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Waarom het tijd is voor een nieuwe christelijke vrouwenbeweging


Ardennen
05-07-2017 door Jeffrey Schipper

Veel vrouwen willen meer dan zitten, handwerken en thee drinken, merkt Jojanneke Nieuwenhuis op. “Als vrouw heb ik ook een avontuurlijke kant. En ik ben niet de enige.” Zij is één van de oprichters van Vonk. Sinds kort zijn er ook buitensportweekenden voor vrouwen. Een christelijke vrouwenbeweging is geboren en groeit op in de Ardennen.

 

 

Jojanneke was een hele actieve tiener, ook in de kerk. “Ik zat op de tienerclub, bezocht trouw de EO-jongerendag en heb ook meegewerkt aan het oprichten van een jongerenkerk.” Deze opsomming toont al aan dat Jojanneke het liefst zo min mogelijk stil zit. Na een periode in het buitenland vestigde ze zich in 2011weer in Nederland. “In de christelijke wereld kwam ik hele gave activiteiten tegen,” vertelt ze. “Zo had onze kerk iedere maand een kampvuuravond. Maar dat was voor mannen. Sommige groepen organiseerden super gave survivalweekenden. Maar ook dat was voor mannen…”

 

Soms werd Jojanneke ook enthousiast van activiteiten voor vrouwen. “Maar die spraken maar één kant van mij aan. Veel bezigheden vond ik te zoet en te lief. Ik heb namelijk ook een avontuurlijke kant. Ik wil meer dan alleen een high tea en handwerkjes maken. Het is soms heerlijk om in de open lucht leuke dingen te doen, zonder mij als een kerel te gedragen.” Langzamerhand ontstond een verlangen om een avontuurlijk evenement voor vrouwen op touw te zetten. “Op een gegeven moment kwam ik in contact met mensen die eenzelfde wens hadden. Samen hebben we Vonk opgericht.”

 

"Het is soms heerlijk om in de open lucht leuke dingen te doen, zonder mij als een kerel te gedragen."

 

Heeft het bestaan van de christelijke mannenbeweging De 4e Musketier dat verlangen aangewakkerd?
“In zekere zin wel. Het is heel goed dat mannen met De 4e Musketier hun eigen ding kunnen doen. Ik kan niet ontkennen dat ik met een jaloers oog naar hen keek. Maar niet om mee te willen doen. Het is heel goed dat die mannen zich met elkaar kunnen uitleven. Dat doet ze goed. Maar als vrouwen vinden wij het leuk om zoiets samen te kunnen delen.”

 

Jojanneke onderstreept dat ze kan genieten van gemengde activiteiten met mannen én vrouw. “Ik ben dol op weekendjes weg met vrienden. Maar het is soms ook heel goed om vrouwen bij elkaar te zetten. Juist om over geloof en het leven door te praten én samen stoere ervaringen op te doen. Dan ontstaan er andere gesprekken en bouw je elkaar op een andere manier op.”

 

In mei zijn jullie een weekend naar de Ardennen geweest. Hoe ging het eraan toe?
“Het weekend was bedoeld om een stap dichter naar onszelf en naar God te zetten. We zetten ook letterlijk heel veel stappen. Zo hebben we veel gewandeld. Deelnemers meldden zich wandelklaar met hun spulletjes op een parkeerplaats in België. Vanaf dat moment wisten ze niet zo goed wat er op het programma stond. Voor veel vrouwen was dat al een eerste les: leren loslaten. Vervolgens zijn de vrouwen onderverdeeld in groepjes. Bij iedere groep bevonden zich twee coaches die getraind zijn in het voeren van een persoonlijk gesprek.

 

De dames maakten hun eigen slaapplek. “Er waren geen faciliteiten. Dat maakt deelnemers heel erg gelijkwaardig. Uiteindelijk kan niemand zich douchen en moet je uiteindelijk allemáál een keer je behoefte achter die boom doen. Dan doet het er niet meer toe wat je achtergrond is. We deden allerlei toffe activiteiten. Vrouwen leerden vuur maken, deden mee aan een klauterparcours en ondertussen werden er stappen in geloof gezet. Er is voor elkaar gebeden. En we raakten onder de indruk van Gods schepping. We zaten in een prachtige omgeving. Soms was dat bijna overweldigend!

 

"Als je goed moe ben je er eerder toe geneigd om jezelf openstellen en laat je je masker sneller zakken."

 

Tijdens het weekend speelden we veel met thema’s als kracht en kwetsbaarheid. Als vrouwen kunnen we veel meer dan we zelf denken, is de overtuiging van Vonk. Veel vrouwen houden een slag om de arm. ‘Hier ben ik niet zo goed in’ of ‘dit durf ik niet.’ We geloven dat we altijd sterker zijn dan we in eerste instantie denken. Tegelijkertijd mogen we ons soms best wel even kwetsbaar opstellen. Daarom is het nodig dat vrouwen elkaar aanmoedigen, helpen en opbouwen. Tijdens onze weekenden proberen we daar dan ook op in te spelen.”

 

Veel christelijke weekenden bestaan uit luisteren, bidden en koffie drinken. Wat is de meerwaarde van het fysieke gedeelte als ik dichter naar God toe wil groeien?
“Ik vind het lastig om de directe link aan te geven. De echte fysieke activiteiten zijn er niet per se op gericht om dichter naar God toe te groeien. Als je goed moe ben je er eerder toe geneigd om jezelf openstellen en laat je je masker sneller zakken.”

 

Jojanneke verwijst naar de gebedswandeling. “Die is echt gericht op de relatie tussen jou en God. Aan het einde van de wandeling kom je op een heuveltop waar je coaches staan te wachten voor een gesprek en gebed. Als ik voor mezelf spreek merk ik dat ik tijdens het wandelen beter in staat ben om met God te praten. Misschien komt dat omdat op dat moment de denkmodus wordt uitgezet en andere zintuigen meer aan bod komen. Ook tijdens andere fysieke onderdelen ligt de nadruk meer op je lijf dan op je hoofd. Dat kan ontzettend helpen om een stap naar God te zetten.”

 


Er wordt in de wandelgangen wel eens gespot met weekenden van De 4e Musketier. ‘Die mannen die over boomstammen springen om dichter bij God te komen.’ Er zit dus een serieuze, diepere laag onder dit soort weekenden?

“Dat denk ik wel,” antwoordt Jojanneke. “Mensen zeggen dat mannen fysiek uitgeput moeten worden om bij hun emotionele laag te komen. Bij vrouwen is dat niet nodig. Maar we hebben wel degelijk ervaren dat een beetje fysieke inspanning wel degelijk helpt, is mijn indruk.”

 

Doen we vrouwen (onbewust) te kort door in de christelijke wereld avontuurlijke activiteiten alleen voor mannen te organiseren?
“Ik vind het niet prettig om met een vingertje te wijzen. Het enige dat ik kan concluderen is dat ik als vrouw het avontuur heb gemist. Verrassend genoeg was ik niet de enige. In die zin kun je beter stellen dat we onszelf te kort hebben gedaan.

 

De laatste jaren voel ik veel druk over wie ik als vrouw zou moeten zijn. Dat wordt niet zozeer opgelegd door mannen, maar door onszelf. ‘Als vrouw moet ik een goede echtgenote, moeder én vriendin zijn. En daarnaast moet ik mijn gezin verzorgen, mijn werk goed doen en het huishouden op orde hebben.’ Wie dat niet in zich heeft vraagt zich af of ze goed bezig is en wie het wél goed doet vraagt zich af of ze het goed genoeg doet. Dat denken willen we als Vonk doorbreken. Als vrouw hoef je geen alleskunner te zijn.”

Nieuwsbrief