slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Jaaroverzicht Gemeenten & Gehandicapten

LogoGenGkleurLRWat is het nut van achterom kijken? Om het in christelijke termen te zeggen: het is een goede gelegenheid om je zegeningen te tellen. Veel kleine organisaties die het met een minimum aan mensen en middelen moeten doen, kennen de verleiding om in de eerste plaats op het vele werk te kijken en zich te focussen op de vele moeilijkheden die overwonnen moeten worden. Maar een terugblik op de afgelopen tijd, richt de aandacht terug op alle mooie dingen die inmiddels gerealiseerd werden.

Gemeenten en Gehandicapten publiceerde onlangs haar jaaroverzicht, met een terugblik op de periode 2015-2016. De eerste vaststelling: 2015 was vooral een jaar van reizen naar (twee) andere continenten, terwijl 2016 vooral gefocust was het opnemen van contacten.

Reizen lijken natuurlijk altijd wat spectaculair. Vooral de reis naar Korea in september 2015 spreekt tot de verbeelding. Thérèse Swinters van G & G had het voorrecht om een initiatief  van een Zuid Koreaanse organisatie, die vooral vrouwen met een handicap samenbracht, bij te wonen. September en oktober van dat jaar was hoe dan ook een periode van veel verplaatsingen: Een week na Zuid-Korea was er in Hannover een conferentie over ‘Vrouwen in Leiderschap’. Een geplande workshop kon niet doorgaan, maar er was wel een waardevol contact met iemand die in het Hongaarse deel van Roemenië werkt onder mensen met een handicap.
Thérèse zet zich ook enthousiast in voor het European Disability Network (EDN) https://europeandisabilitynetwork.com waarvan ze coördinator is. De betrokkenheid van G & G bij dit internationale netwerk van organisaties die zich voor mensen met een handicap inzetten, houdt ook een hele reeks reizen in. Zo vertegenwoordigde Thérèse EDN op de Algemene Vergadering van de Europese Evangelische Alliantie (Stuttgart in 2015, Lissabon in 2016).

Terug in eigen land zijn er natuurlijk de activiteiten van G & G, zoals de Bijbelclubs. Het verlangen van de organisatie is om minstens in  elke provincie van Vlaanderen zo’n groep voor mensen met een verstandelijke beperking te kunnen inrichten. In Genk nemen Jacqueline en Jenny het voortouw bij de club ‘Midden Limburg’ door dingen uit te proberen en zoveel mogelijk op papier te zetten (of digitaal uit te werken). Het is boeiend om te zien dat iedere club zijn eigen aanpak heeft. In de ene wordt duidelijk met de Bijbel in de hand een Bijbelles gegeven, terwijl bij de andere de leiding het onderwerp van de les duidelijk voorbereidt en op dia’s zet en een praktische uitwerking bedenkt zodat iedereen toch behoorlijk goed kan volgen.

Een goede manier om met de opzet van de Bijbelclubs kennis te maken is – behalve er bij een op bezoek te gaan – het bijwonen van de club tijdens de Vlaamse Evangelische Familiedag (ook dit jaar weer in Malle).

Het is voor een kleine organisatie met een grote visie, zoals Gemeenten en Gehandicapten, niet altijd gemakkelijk de doelstelling te behalen. Hulp is altijd welkom. Daarbij wordt gedacht aan mensen die kunnen assisteren bij het verder ontwikkelen van de website, fotoreportages of impressiefilmpjes van de Bijbelclub kunnen maken en dat soort zaken.  Het is duidelijk dat er nog veel werk is om alle dromen uit te laten komen. Zoals ze het bij Gemeenten en Gehandicapten zelf zeggen: “We stromen nog steeds over van ideeën maar hebben niet altijd de juiste personen met de geschikte gaven”. G & G heeft een visie die de organisatie nooit alleen kan uitwerken. Daarom is het belangrijk dat ook meer kerken bij het initiatief betrokken worden – en er is de hoop om ook meer en meer een beroep te kunnen doen op mensen met een handicap. Zoals de basisbijbel het zegt: ‘Juist de delen van het lichaam die het meest kwetsbaar lijken, zijn het meest nodig’.

Meer weten over Gemeenten en gehandicapten? Neem eens een kijkje op de site:
http://www.geng-info.be/

Nieuwsbrief