slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

"Zwijgen is het ergste dat je rouwdragenden kunt aandoen"


10-04-2017 door Jeffrey Schipper
Christelijke Hogeschool Ede
“Wie een geliefde verliest heeft maar één ding nodig: Iemand om tegen aan te praten. Zwijgen over het verdriet is het ergste dat je een rouwdragende kunt aandoen,” vertelt Nico van der Voet. Achterblijvers na een overlijden gaan hun weg door een donkere tunnel. Hoe kun je met iemand in die tunnel meegaan?

Achterblijvers na een overlijden gaan hun weg door een donkere tunnel. Wat moet ik mij als leek bij de donkere tunnel voorstellen?
“Als iemand overleden is van wie je houdt word je levensperspectief omgegooid. Je kijk op het leven verandert compleet. Er is een gemis en je denkt terug aan wat is geweest. Dit leidt tot een angstige blik naar de toekomst. Donkere emoties hebben de overhand. Dat kun je inderdaad een donkere tunnel noemen. In een rouwperiode overheerst het verdriet, maar vaak zitten er meer aspecten aan. Denk bijvoorbeeld aan jaloezie jegens anderen. ‘Ik moet alleen verder en mijn buren zijn samen gelukkig.’ Ook schaamte over je verdriet speelt een rol. Vaak is het zo dat anderen verwachten dat het rouwproces om een gegeven moment een keer over is.”
"Iemand kwijtraken die je hebt liefgehad is de prijs die je voor het liefhebben betaalt. Op dat moment heb je maar één ding nodig: Iemand om tegen aan te praten"

Hoe kan ik als broeder/zuster meegaan in die tunnel en er samen uitkomen?
“Je kunt nooit een last van iemand overnemen,” legt Nico uit. “Het verlies van een geliefde is een unieke ervaring. Wel kun je de ander nabij zijn. In principe heeft een rouwdragende alleen een luisterend oor nodig. Rouw is namelijk geen ziekte. Psychische problemen liggen pas op de loer als iemand in het rouwproces vast blijft zitten. Maar in principe is rouw de pijn van liefhebben. Iemand kwijtraken die je hebt liefgehad is de prijs die je voor het liefhebben betaalt. Op dat moment heb je maar één ding nodig: Iemand om tegen aan te praten.”

Wat valt je op aan hoe buitenstaanders zich opstellen tegenover rouwdragenden?
“Anderen wennen snel aan het feit dat iemand overleden is. Als buitenstaander is een overlijdensbericht vaak niet meer dan een mededeling, maar voor de betrokken persoon is het een aardbeving. De buitenwacht gaat dan ook op een andere wijze door dat proces heen. Bovendien wordt van rouwdragenden al snel verwacht dat ze overgaan tot de orde van de dag. Vroeger droeg iemand wekenlang zwarte rouwkleding en een jaar lang een rouwband. Daardoor wisten anderen: ‘Die persoon verkeert in rouw.’ In deze tijd heerst een meer zakelijke instelling en wordt soms te veel van rouwdragenden geëist.”

Wat is de juiste opstelling in contact met rouwdragenden?
“Als pastoraal medewerker heb ik het nooit ingewikkeld gevonden. Het is een kwestie van geduldig luisteren en de ander zijn of haar verhaal laten vertellen. Wie een partner verliest zal zich niet snel open stellen tegenover kinderen om te voorkomen dat ze worden belast. In gesprekken met een pastor of andere buitenstaander kan wél alles verteld worden. Sommige predikanten gaan één of twee keer langs, maar dat is onvoldoende. Verdriet is een langdurig proces. Ik vind dat een rouwdragende in het eerste jaar zeker acht keer moet zijn bezocht. Hoe je dat verdeelt of wie dat doet is een kwestie van organisatie. Een dominee hoeft dat niet per se zelf op te pakken.”
"Vaak wordt gedacht: ‘Laat ik er maar niet over beginnen want dan is die meneer of mevrouw van slag.’ Maar zwijgen over het verdriet is het ergste dat je een rouwdragende kunt aandoen"

Wat is een veelvoorkomend misverstand over rouwverwerking?
“Dat het beter zou zijn om zo min mogelijk over het verdriet van die ander te praten,” zegt Nico stellig. “Vaak wordt gedacht: ‘Laat ik er maar niet over beginnen want dan is die meneer of mevrouw van slag.’ Maar zwijgen over het verdriet is het ergste dat je een rouwdragende kunt aandoen. Stel je voor: een mevrouw die haar man heeft verloren komt na een tijdje weer naar de bijbelkring. Als niemand over het gemis van haar man begint zal ze na een tijdje denken: ‘Ik ga nooit meer naar deze bijbelrking.’ De rouwdragende wil de naam van de overledene blijven horen. Een opmerking als ‘wij missen je man ook, geeft aan dat de overledene niet is vergeten. Voor nabestaanden is het heel waardevol om dat terug te horen.”

Welke les heb je geleerd in contact met rouwdragenden?
“Trouw zijn. Dat doe je niet door te denken dat twee bezoekjes na de begrafenis voldoende zijn. Een andere les is: de kinderen niet vergeten. Vaak hebben we de meeste belangstelling voor de partner. Dat komt doordat de jeugd lastiger te bereiken is. Maar we mogen hen niet verwaarlozen! Ze verdienen pastorale aandacht binnen de kerkelijke gemeente en op school.

In een rouwproces gaat iedereen zijn of haar eigen weg,” zegt Nico tenslotte. “Maar één ding is zeker: er komt een einde aan die donkere tunnel. In zekere zin brengt dat ontspanning met zich mee, hoe triest de situatie ook is.”

Nieuwsbrief