slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Blijven pompen …


InterCom180720 TearFundWaterpompen02Wie aan Afrika denkt, maakt dikwijls direct de associatie met droogte, maar er is op het continent ook heel wat water te vinden. Het Kivu-meer, in het Midden-Afrikaanse Grote Merengebied is bijvoorbeeld bijna net zo groot als de hele provincie Antwerpen. Bovendien is het op sommige plaatsen meer dan 400 meter diep, zodat er van een behoorlijke watermassa gesproken kan worden. Dat Tearfund in Zuid-Kivu in de herfst van 2016 in die streek een project rond water opstartte, mag dan vreemd klinken. Maar water is niet altijd drinkbaar, en het gebrek aan zuiver water is een grote bedreiging voor de bevolking. Daarom besloot de NGO uit Vilvoorde om samen met haar zusterorganisatie Tearfund-UK het nodige te doen om de inwoners van Kalehe (Zuid-Kivu) op verschillende manier te hulp te schieten. Het project duurde een jaar en drie maanden en was bijzonder succesvol.

Op bepaalde locaties werden watercontainers gebouwd en werden waterbronnen naar die containers geleid. Waar er geen waterbronnen voor handen waren, zoals op een tweetal eilanden in het Kivu-meer, moesten er putten geboord worden. Tegelijk werden er kranen geïnstalleerd om het drinkwater toegankelijk te maken voor de bevolking. Een aandachtspunt is in deze streek ook het hygiënisch omgaan met water, en het scheiden van drinkwater en afvalwater. Op alle locaties bouwde men hygiënische latrines en zette men een systeem op om de handen te wassen. Het belang daarvan werd op allerlei manieren duidelijk gemaakt. Er werden toneelstukken opgevoerd en boodschappen via de radio uitgezonden. Doel was om alle huishoudens te bereiken met boodschappen over hygiëne en hun gewoontes te veranderen.

Als 80 procent van de huishoudens een hygiënische latrine heeft en 60 procent zijn afval evacueert, wordt een drop als ‘gezond’ gecertificeerd. Het project wilde 46.000 personen van voldoende en veilig water voor drinken, koken en persoonlijke hygiëne voorzien – uiteindelijk werd dat aantal ruimschoots gehaald: het werden er bijna 59.000. Op het vlak van sanitair wilde men 23.000 onderkomens vrijmaken van feces op en rond de grond die huizen. Men slaagde er in om 5440 latrines te bouwen of te hergebruiken, zodat er uiteindelijk meer dan 35000 huizen aan de eisen voldeden.

Mahatsara
Niet alleen op de grens van Congo en Burundi werd gezorgd voor zuiver water, ook op het Afrikaanse eiland Madagascar loopt een waterproject. Robert en Christine Blondeel-Pattyn begonnen in 2013 het project ‘waterpompen’ in Mahatsara, een klein dorpje aan de oostkust. Tot dan toe had de lokale bevolking geen of nauwelijks toegang tot veilig drinkwater. De mensen werden hierdoor blootgesteld aan onhygiënische levensomstandigheden, met talrijke watergerelateerde ziektes tot gevolg. Robert en Christine keerden inmiddels naar België terug, maar momenteel zijn er reeds 140 waterpompen geïnstalleerd, waardoor nu al 15.000 dorpelingen over goed drinkwater kunnen beschikken. Dat zo’n project veel geld kost, spreekt vanzelf, maar dankzij bijdragen van de Koning Boudewijnstichting en acties zoals de Paxx Global Cycling Challenge kwamen de nodige fondsen binnen. Vorig jaar werd er heel wat gerealiseerd: 5 nieuwe pompen in twee dorpen,  15 pompen onderhouden of gerepareerd, bewustzijnscampagnes gehouden rond veilig watergebruik, onderhouden en reparaties van de pompen.

Het is belangrijk dat er ook in de komende jaren verder geïnvesteerd wordt in het project, omdat de waterpompen niet enkel zorgen voor toegang tot veilig drinkbaar water, maar ook tot het verbeteren van de algehele levensomstandigheden. Een belangrijke investering in 2018 is de bouw van een productieafdeling, zodat er naast het plaatsen van de pompen ook installaties kunnen worden gemaakt en onderhouden met lokaal materiaal door de bevolking zelf. Dat komt dan weer de plaatselijke economie ten goede.

Wie meer wil weten over de waterprojecten van Tearfund (en alle andere initiatieven), kan contact opnemen met de organisatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


(bron: Tearfund België)

Nieuwsbrief