slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Geloof het of niet – het is mijn recht!

InterCom180815 FoRBDefendersEind juni lanceerde het Europese Platform tegen Religieuze Intolerantie en Discriminatie (EPRID) in Brussel een nieuwe beweging, de #FoRBDefender Movement. Het is een online initiatief dat het bewustzijn van het recht op vrijheid van godsdienst en overtuiging (‘FoRB) wil versterken. De beweging is solidair met mensen waar ook ter wereld die geconfronteerd worden met discriminatie, onderdrukking of geweld vanwege hun godsdienst of overtuiging. Ze roept de beleidsmakers (op nationaal en internationaal niveau) op deze fundamentele mensenrechten sterker te verdedigen.

Amy Shepherd, Advocacy Manager van Christian Solidarity Worldwide (CSW) en lid van de Raad van Coördinatoren van EPRID zegt in een verklaring: “Op veel plaatsen in deze wereld wordt de vrijheid van mensen om een godsdienst of overtuiging te kiezen, uit te oefenen, te veranderen of te verlaten, bedreigd. Er is een dringende noodzaak om op te komen voor deze rechten en er bij beleidsmakers op aan te dringen om concrete, zichtbare en beschermende actie te ondernemen. EPRID hoopt dat door politici, diplomaten, journalisten, zakenmensen en activisten te benaderen, de #FoRBDefender beweging zal aantonen dat de vrijheid van godsdienst en overtuiging iedereen bescherming biedt en dat iedereen daarbij een rol dient te spelen”.


Tot EPRID behoren onder andere CSW, Open Doors, The Conference of European Churches, maar ook de Europese Evangelische Alliantie. Samen met organisaties als de European Humanist Federation en de International Humanist and Ethical Union richt #FoRBDefender zich op de sociale media. Bezoekers van de website www.forb-defenders.org worden gevraagd om ‘FoRB defenders’ te worden en foto’s te delen via Facebook, Twitter en Instagram waarom ze te zien zijn met het ‘Believe it or not” logo.

De EEA heeft een lange geschiedenis wanneer het aankomt op het verdedigen van de godsdienstvrijheid. De overkoepelende evangelische organisatie roept haar leden op om de campagne te ondersteunen via hun sociale media kanalen: “Vrijheid van Godsdienst of Overtuiging is dermate kostbaar dat we dit niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen. We verenigen ons om dit recht te verdedigen, zowel dichtbij als aan de andere kant van de wereld”. De EEA hoopt dat het visuele bewijs van de steun aan de actie regeringen zal stimuleren om de rechten serieus te nemen in hun binnenlands en buitenlands beleid. Ook zou deze actie een verschil moeten maken voor iedereen van wie deze rechten geschonden worden.

In 2013 heeft de Europese Unie richtlijnen aangenomen over de promotie en bescherming van de vrijheid van godsdienst en overtuiging waarin staat beschreven op welke manier men de rechten wereldwijd vooruit te helpen. De #FoRBDefender beweging werd geïnspireerd door de discussies binnen de EU-instellingen over hoe de richtlijnen beter geconcretiseerd kunnen worden. Het is belangrijk te weten dat er geen enkele godsdienst of overtuiging is waarvan er niemand het slachtoffer is van de schending van de vrijheid. Zonder de Vrijheid van Godsdienst of Overtuiging kan uiteindelijk geen enkel burgerlijk of politiek recht gerealiseerd worden. Schendingen van deze vrijheid zijn vaak een indicator van andere kwesties op het vlak van de mensenrechten. Als de rechten worden geschonden is dit vaak een vroege waarschuwing van geweld en conflict. Daarom wordt de situatie van de rechten op het vlak van geloof en overtuiging vaak beschouwd als de lakmoesproef van de maatschappij.

(bron: European Evangelical Alliance)

Nieuwsbrief