slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

M/V verdwijnt van Nederlandse identiteitskaarten

InterCom200919 MVNederlandsPaspoortOnderscheid wordt als discriminatie ervaren

De Nederlandse regering heeft besloten dat de letter M of V, die het geslacht aanduidt, binnen vijf jaar van de identiteitskaarten zal verdwijnen. Het is een tegemoetkoming aan de mensen die zich niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen, en dus niet tussen de twee kunnen kiezen.

Minister Ingrid van Engelshoven beschouwt het weghalen van de vermelding van het geslacht op de identiteitskaart als een onderdeel van de aanpak van onnodige sekseregistratie – een belangrijk werkpunt voor haar partij. Die werkwijze zrogde er inmiddels voor dat iemand die bij de overheid solliciteert niet meer moet invullen of hij/zij man of vrouw is.

Amerikaanse voorganger wint ‘The Voice’

InterCom200919 VoorgangerWintTheVoiceDat voorgangers soms onverwachte muzikale talenten hebben, werd onlangs bewezen toen Todd Tilghman de zangwedstrijd ‘The Voice’ in Amerika won. Intussen stelt de leider van de Cornerstone Church in Meridian (Mississippi) vast dat zijn bediening op spectaculaire wijze gegroeid is. De manier waarop hij zijn diensten leidt, is grondig veranderd en het aantal bezoekers sterk gestegen.

Als gevolg van de Coronacrisis worden de diensten van de kerk waar Tilghman voorgaat ook online gestreamd, en zijn bekendheid na het winnen van The Voice draagt ertoe bij dat er heel wat bezoekers online komen. Op zich was de voorganger wel gewend om voor een publiek te zingen, maar dit jaar traden de deelnemers door de COVID-19 maatregelen – op vanuit hun eigen huis. “Je legt op die manier heel anders contact met je publiek. Wanneer ik voor de camera stond, dacht ik: ‘Ik zing voor God’. Deze wedstrijd kwam voor mij op het juiste moment en eigenlijk had ik al heel lang training gehad in de kerk.”

Het geestelijk probleem van antisemitisme

InterCom200919 HetGeestelijkProbleemVanAntisemitismeHoewel het Christendom uit het Jodendom en beide godsdiensten het grootste deel van de Bijbel gemeenschappelijk hebben, heeft de relatie tussen de twee vrijwel altijd moeilijk gelegen. Antisemitisme – Jodenhaat – heeft gedurende de afgelopen twee millennia in veel landen de kop opgestoken, met als onvoorstelbaar dieptepunt de wandaden van het nazisme tijdens de Tweede Wereldoorlog – nu 75 jaar geleden. Er zijn veel redenen om te veronderstellen dat de gruwelijke moord op 6 miljoen Joden voor eens en voor altijd de ogen geopend zou hebben, maar regelmatig het tegenovergestelde zichtbaar. Keer op keer zijn er brandhaarden van antisemitisme, ook in Europa. In een artikel in de Lausanne Analysis, getiteld ‘Het geestelijk probleem van antisemitisme’, geven de auteurs – Dan Sered en Simon Stout aan waarom christenen zich zouden moeten uitspreken ten behoeve van de Joden. Zelf behoren de beide auteurs tot de groep Joden die in Jezus geloven en ze willen niet dat de haatmisdrijven die tegen hun volksgenoten worden gepleegd, verzwegen worden. Een samenvatting van hun tekst ...

Wit-Russische christenen bidden voor vrede

InterCom200919 WitRuslandVoorgangers riskeren vervolging en marteling

Volgens officiële bronnen werden de presidentsverkiezingen van begin augustus gewonnen door Aleksandr Loekasjenko. Vanaf het begin werd vermoed dat de resultaten vervals waren en de mededeling dat de zittende president 80 procent van de stemmen behaald zou hebben, werd gevolgd door een massaal protest van de bevolking. Zowel nationaal als internationaal wordt de stembusuitslag sterk in twijfel getrokken en de Europese Unie kondigde sancties af. Ook de kerken in Wit-Rusland hebben gereageerd. De evangelische denominaties benadrukken vooral het gebed voor vrede en gerechtigheid in het land.

Loekasjenko is al aan de macht sinds 1994 en zijn bewind wordt door Westerse waarnemers als de laatste dictatuur in Europa beschreven. Internationale waarnemers stelden vast dat de verkiezingen vrij nog eerlijk waren. Oppositieleidster  Svetlana Tichanovskaja beweerde al in de eerste verkiezingsronde de vereiste meerderheid behaald te hebben en riep Loekasjenko op tot onderhandelingen. Het antwoord was een harde aanpak van de oppositie en de manifestanten.

Vrije mening of homofoob?

InterCom200919 HomofobiePäiviRäsänenFins christelijk parlementslid onder vuur

In het afgelopen half jaar heeft het Finse parlementslid – en voormalig minister van Binnenlandse Zaken – Päivi Räsänen regelmatig tijd moeten doorbrengen op het politiebureau. Enkele weken geleden werd ze opnieuw verhoord omdat ze verdacht werd van agitatie ten opzichte van minderheidsgroepen. Volgens de strafwet van Finland is dat een misdrijf dat kan leiden tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Dit alles kadert in een onderzoek dat de Openbare Aanklager van Finland in de loop van vorig jaar opstartte toen Räsänen een Bijbelvers op de sociale media had gepost over homoseksualiteit. Daarmee wilde ze kritiek leveren op het feit dat de Finse Lutherse Kerk openlijk haar steunt had betuigt aan 'LGBTQ'-evenementen, meer bepaald aan de zogenaamde 'gay-pride' manifestaties.

De Europese Rechten van de Robot

InterCom200919 ArtificieleIntelligentieRobotEEA reageert op witboek rond Kunstmatige Intelligentie

“Het zal de beste, maar wellicht ook de laatste uitvinding van de mens zijn”. Dat zei de Zweedse filosoof Nick Bostrom, verbonden aan de Universiteit van Oxford, over Artificiële Intelligentie. Deze techniek – vaak ook Kunstmatige Intelligentie genoemd (KI) – streeft ernaar om computersystemen de mogelijkheid te geven om ook echt te denken, en zelfs beslissingen te nemen. Mocht KI – of AI, zo u wilt – een dagelijkse realiteit worden, dan zal de machine evenveel macht als de mens hebben. Een enorme sprong voorwaarts of juist een bedreiging? De Europese Unie publiceerde een witboek rond het fenomeen en wil de discussie op gang brengen.

Nieuwsbrief