slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Pro-life advertentie toch OK in UK

InterCom170830 ProLifedvertentieDe Britse Advertising Standards Authority (ASA) – de organisatie die controleert of advertenties aanvaardbaar zijn of niet – heeft de klacht tegen de reclamecampagne ‘Both Lives Matters’ (beide levens zijn belangrijk) verworpen. De campagne in Noord-Ierland laat de volgende tekst op grote reclameborden prijken: ‘100.000 mensen leven vandaag dankzij onze abortuswetten. Waarom zouden we ze veranderen?’

De mensen die klacht neerlegden tegen die boodschap stelden dat deze stelling misleidend was en niet hard gemaakt kon worden. De ASA stelde daarop een diepgaand onderzoek in en raadpleegde experts op het vlak van statistiek. De uiteindelijk conclusie was dat de stelling wel degelijk te verdedigen viel.

 

Dawn McAvoy van Both Lives Matter gaf als commentaar: “We zijn blij met dit rapport. Onze tegenstanders betwijfelden onze stelling hoewel die gebaseerd was op een lijvig rapport. De ASA is al onze berekeningen nagegaan en heeft ons gelijk gegeven. Hun expert kwam ook tot de conclusie dat het redelijk is om aan te nemen dat zo’n 100.000 mensen die nu in leven zijn, geaborteerd zouden zijn, mocht het legaal geweest zijn. De onafhankelijke verificatie is een enorme opsteker voor ons project. We zijn ook bijzonder voorzichtig geweest met onze schattingen – het echte cijfer is wellicht nog hoger. Als we de gegevens vergelijken met die van Engeland en Wales, komen we aan bijna 250.000. Er werd ook beweerd dat de advertentie misleidend zou zijn, maar die klacht werd ook verworpen”.

In het Verenigd Koninkrijk is de wetgeving op het vlak van abortus niet overal hetzelfde. In 1967 namen Engeland, Schotland en Wales een liberale wetgeving aan, maar Noord-Ierland volgde niet. In de rest van Ierland is abortus in alle omstandigheden verboden, in Noord-Ierland kan een zwangerschap afgebroken worden indien het leven van de moeder in gevaar is. Momenteel woedt de discussie of Noord-Ierland de rest van het Verenigd Koninkrijk niet moet volgen. Voorstanders van abortus hebben Ierland al langer in het vizier. De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties noemt de Ierse wetgeving ‘onmenselijk en vernederend’ en Noord-Ierland ligt ook onder vuur van het VN-Kinderrechtencomité. Afgelopen maand maande dit comité aan om ‘abortus in alle omstandigheden’ vrij te geven. Ook Amnesty International spant zich in om de wetgeving te veranderen. De organisatie publiceerde een onderzoek waaruit zou moeten blijken dat 70 procent van de bevolking voor een wetswijziging is. In het kader van deze activiteiten moet ook het initiatief van de Pro-Life  beweging gezien worden.  

“Wij zijn een groepering die voor vrouwen en voor het leven is. We proberen een middenweg te vinden in deze sterk emotioneel geladen materie. We willen ons niet focussen op het negatieve; we willen een positieve beweging zijn. Daarom hebben we bewust melding gemaakt van de 100.000 mensen die hun leven te danken hebben aan de wetgeving. Statistisch gezien kent iedereen in Noord-Ierland wel iemand die in leven is dankzij onze gebalanceerde wetgeving. Wij wilden duidelijk maken dat dit leven het leven van veel mensen veranderd heeft. Het weerlegt ook de mythe dat de wet geen abortussen tegenhoudt: dat gebeurt wel degelijk”. Dawn McAvoy betreurt de huidige situatie in Groot-Brittannië: “Abortus is zo vanzelfsprekend geworden, dat in Engeland en Wales tegenover iedere vier kinderen die geboren worden er een staat dat  geaborteerd is. Tegen dat ze 45 zijn hebben gemiddeld een op drie vrouwen een abortus ondergaan – en voor 38 procent van hen gaat het om meer dan 1 abortus. Achter ieder geval uit de statistieken schuilt doorgaans een moeilijke situatie. Maar in Noord-Ierland hebben we nog altijd de kans om te zorgen dat het hier niet wordt zoals in de rest van het Koninkrijk. Dit is bij uitstek een zaak van gelijkheid en rechtvaardigheid in onze tijd”.

Het hele proces heeft de pro-life beweging veel tijd gekost, maar de uitspraak van de ASA is heel belangrijk. De beweging wil ook het gesprek verder zetten met iedereen die de wetgeving wil aanpassen in Noord-Ierland. Tegelijk wil men pleiten voor een betere begeleiding bij ongewenste zwangerschappen en er op toe zien dat zowel de vrouwen als de kinderen beschermd worden. Uiteindelijk zijn beide levens belangrijk.

(bron: Evangelical Alliance United Kingdom, Reformatorisch Dagblad)

 

Nieuwsbrief