Berlijn bouwt ‘Huis van Eén’
Multi-geloofsgebouw voor Joden, moslims en christenen
In de komende twee jaar verrijst er in Berlijn een polyvalent geloofsgebouw dat voor Joden, moslims en christenen een gezamenlijk gebedshuis moet worden. Het project kreeg de naam ‘Huis van Een’ mee en heeft als doel ‘aan te tonen dat religies belang hebben en een voorbeeld te laten zien dat er een vreedzaam samenleven mogelijk is, in tegenstelling tot alle wreedheden die er in de naam van geloof gebeurd zijn’. De initiatiefnemers willen zich bewust ver van dogma’s houden.
Het oecumenische initiatief wordt gesteund door privé-donoren en ondernemingen uit verschillende landen en van diverse achtergronden. Daarnaast droeg het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken ook 10 miljoen euro bij. Ook de stad Berlijn, en andere openbare instituten, denktanks en stichtingen deden een duit in het zakje. De kosten van de bouw worden op 43 miljoen geschat.
Als het gebouw eenmaal voltooid is, zal er een kerk, een synagoge en een moskee zijn, die verbonden worden door een centrale ruimte. Het bestuur kent een grote inbreng van politici, waaronder de burgemeester van Berlijn, Michael Müller en de voormalige Duitse president, Christian Wulff. Theologen en geestelijke leiders van de drie godsdiensten zijn ook vertegenwoordig in dit ‘interreligieus project’.
De eerste activiteit die gepland wordt, is een interreligieuze gebedstijd voor vrede en een online workshop met leiders van soortgelijke oecumenische projecten in Duitsland en Zwitserland.
Christian Wulff verklaarde dat het Huis van Een unieke condities zal scheppen voor dialoog. Hij verwees daarbij naar de recente encycliek van paus Franciscus (Fratelli Tutti) waarin de kerkvorst verklaarde ‘dat God van iedereen houdt, ongeacht welke godsdienst hij of zij behoort’. Bisschop Markus Dröge, ambassadeur van het project liet weten: “We willen tonen dat geloof Joden, christenen en moslims niet verdeelt, maar integendeel verzoent”. Een andere ambassadeur, Enes Canter, voegde daar aan toe: “We geloven allemaal in dezelfde God, één God. We moeten onze verschillen achter ons laten en op zoek gaan naar wat we gemeenschappelijk hebben. Zo kunnen we van elkaar leren.”
Bij de bouw is rekening gehouden met de specifieke noden van iedere religie. Zo kent zowel de moskee als de synagoge twee bouwlagen. In de kerk staat een orgel, en bij de moskee vinden we een plaats waar moslims hun voeten kunnen wassen. Het project hoopt een voorbeeldrol te vervullen in de maatschappij, in gezinnen, in scholen en in het zakenleven.
(bron: Evangelical Focus, Der Tagesspiegel, BBC)