Argentijnse senaat verruimt mogelijkheid abortus
Vrouwenbeweging spreekt van historische mijlpaal
Na een marathondebat van 12 uur heeft de Argentijnse Senaat een wet goedgekeurd die abortus legaliseert tot 14 weken in de zwangerschap. Voor- en tegenstanders volgden de besprekingen op grote schermen voor het Senaatsgebouw in Buenos Aires. Tot nu toe was zwangerschapsafbreking alleen toegelaten na een verkrachting of als de gezondheid van de moeder in gevaar was. Dat een land met een sterke invloed van de Rooms-Katholieke kerk een dergelijke wet goedkeurt is opvallend.
Twee jaar geleden stemde de senaat nog nipt tegen het wetsvoorstel, ditmaal stemde 38 senatoren voor en 28 tegen, terwijl een senator zich onthield. Enkele uren voor de stemming tweette Paus Fransiscus, zelf een Argentijn, nog dat ‘de Zoon van God geboren werd als een verschoppeling om te tonen dat iedere verschoppeling een kind van God is. Hij kwam in de wereld zoals ieder kind in de wereld komt, zwak en kwetsbaar, zodat wij kunnen leren om onze zwakheden te accepteren met tedere liefde’.
Echter, door de voortschrijdende ontkerkelijking en secularisering heeft het idee dat vrouwen zelf baas zijn over eigen buik aan populariteit gewonnen. De Argentijnse wetgeving illustreert dit.
In het Argentijnse parlement was de wet al in december goedgekeurd, met 131 stemmen voor en 117 tegen.
Bij de voorstanders van de nieuwe wet was er veel vreugde en de vrouwenrechtenactivisten hopen dat Argentinië de weg kan tonen aan andere Latijns-Amerikaanse landen om ook abortus te legaliseren. Alleen in Cuba, Uruguat en in enkele delen van Mexico is abortus toegestaan.
In Argentinië belanden jaarlijks in het ziekenhuis na complicaties door een illegale abortus – duizenden van hen zijn overleden. Met het oog daarop sprak president Fernandez van een serieuze volksgezondheidskwestie. “Veilige, legale en vrije abortus is nu wettelijk. Vandaag zijn we een betere maatschappij geworden’, twitterde hij. “We zijn ongelofelijk trots op wat we hebben kunnen realiseren. Dit is ongetwijfeld een historisch moment voor ons land”, liet Carino, hoofd van de International Planned Parenthood Federation weten. “Het toont hoe, ondanks alle obstakels, verandering en vooruitgang mogelijk is.” Mariela Belski, directeur van Amnesty International in Argentinië noemde het resultaat van de stemming een inspiratie voor Noord- en Zuid-Amerika. “Argentinië heeft een sterke boodschap van hoop uitgezonden over het hele continent, tegen de criminalisering van abortus en tegen clandestiene zwangerschapsafbrekingen.” De organisatie beschouwt abortus als een mensenrecht.
Toch is niet iedereen enthousiast over de verruiming van de wetgeving. Karina Marolla, een 40-jarige tegenstandster van de wet, omschreef het zo: “Vandaag werd er gestemd voor de doodstraf voor de meest onschuldigen. Vandaag de dag is er geen wet die de doodstraf mogelijk maakt voor verkrachters en moordenaars. Dus ja, om het zacht uit te drukken, we zijn heel bedroefd.”
(bronnen: vrtnws.be, de Morgen)