slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

De eerste keer in Thuis

InterCom220816 EersteKeerDe populaire VRT-soapserie Thuis raakt geregeld actuele maatschappelijk thema’s aan en is daarbij dikwijls een afspiegeling van de hedendaagse samenleving. Zo is er herhaalde aandacht voor ‘moderne kwesties’ als geaardheid en gender en andere thema’s op het vlak van seksualiteit. Recent was er in een aantal afleveringen speciale aandacht voor de ‘eerste keer’ van de personages Ilias en Silke. Geheel in lijn met de statistieken van onder andere ‘Sensoa’ was na enkele weken geflirt het moment van de daad aangebroken. Vlaamse tieners zijn gemiddeld 18 jaar oud bij de eerste geslachtsdaad, al neemt de leeftijd de laatste jaren wel toe.

De meest verkondigde opvatting over seksuele relaties is heden ten dage dat ze een normaal onderdeel vormen van relaties zodra beide partners ‘er klaar voor zijn’. De leeftijd waarop dat gebeurt verschilt van persoon.

Eenzaamheid is een goede manier om jezelf te vinden

ColloquiumFidif Senaat01aSpeelde levens- beschouwing een rol in het omgaan met de coronacrisis? Het was een van de centrale vragen op het colloquium dat FIDIF – het forum waar de interlevensbeschouwelijke dialoog zich afspeelt – in de senaat organiseerde. Niet toevallig daar, het is immers de taak van de senaat om over de samenleving te reflecteren. Geen moment te laat overigens, aangezien de COVID-19 perikelen inmiddels verdrongen werden door een nieuwe crisis, die van de oorlog in Oekraïne. De problemen in de wereld volgen elkaar snel op.

De gezondheidscrisis van de afgelopen twee jaar heeft onmiskenbaar sporen na gelaten. Wie niet zelf door de ziekte geveld werd, kent hoogstwaarschijnlijk wel iemand die door het virus getroffen werd. Hoe je met die crisis omgaat, is  verschillend voor ieder persoon. Het colloquium wilde twee zijden van het leeftijdsspectrum belichten.

 

Schermen met nieuws

InterCom220816 IMECWaar halen we ons nieuws vandaan? En hebben we eigenlijk wel interesse voor wat er in de wereld gebeurt? Toen de coronacrisis uitbrak, zagen we een enorme toename van de nieuwsconsumptie. Nu COVID-19 langzaam uit onze aandachtssfeer verdwijnt, neemt ook de behoefte aan nieuws af. Toch brengen we iedere dag uren voor een of ander scherm door en proberen we toch te weten wat er om ons heen speelt. Of waar onze al dan niet echte vrienden mee bezig zijn. Het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC) onderzoekt regelmatig het digitale gedrag van de Vlamingen. We halen een aantal data uit de digimeter van afgelopen jaar …

168 uur bidden

InterCom22816 Gebedsketting168uurLeiders met een wereldwijde bediening van verkondiging en profetie, maar ook leidinggevenden vanuit België, roepen met grote aandrang op tot een intenser niveau van bidden en vasten. De reden daarvoor is duidelijk: we leven in een tijd van ongekende crisissen en er woedt zelfs in Europa opnieuw een oorlog. De gebeurtenissen schudden de wereld, maar ook de Kerk. “De geestelijke strijd rond Gods Koninkrijk wordt intenser. God wil in deze tijd zeker ook een opwekking geven in België én Europa. België heeft een belangrijke rol gekregen in het plan voor opwekking en reformatie in Europa. Daarom is het cruciaal dat christenen opstand, in eenheid, over de kerk- en denominatiemuren heen, en samen hun plaats innemen in gebed.”

Oekraïense samenkomsten

InterCom220617 GaveVesteOekraineSamenkomstLQGave Veste organiseerde onlangs in Mechelen een eerste samenkomst voor Oekraïense vluchtelingen. Onder leiding van Bart De Craene – een Vlaamse zendeling in Sint-Petesburg die als gevolg van de oorlogsomstandigheden momenteel met zijn gezin terug in ons land verblijft – kwamen enkele Oekraïense families samen. Er is een grote belangstelling voor dit soort bijeenkomsten. Een Oekraïense broeder uit Brugge die ook aanwezig was, zei: ‘Als jullie dit elke week doen, is de zaal binnen een maand te klein’.

Kick-off Art of Faith Festival

InterCom220617 AoFFKickOff05LQExact een jaar voordat het echte evenement plaatsvindt, werd op 14 mei in Bornem het startschot gegeven voor het Art of Faith Festival. Het tweede weekend van mei 2023 zal in het teken staan van kunst en geloof en daar wordt het komende jaar hard aan gewerkt. ‘Verder gewerkt’ is eigenlijk een betere omschrijving, want de voorbereidingen zijn in feite al enkele jaren geleden begonnen. Corona heeft een tijdlang een stokje gestoken voor de realisatie van alle plannen, maar volgend jaar wordt zo ongeveer ‘derde keer, goede keer’.