slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Gastgemeente zijn van een Bijbelclub

Bijbelclubs opnieuw van start

 Na de vakantie is het ook voor de Bijbelclubs van Gemeenten en gehandicapten tijd om er opnieuw in te vliegen. In Oost-Vlaanderen gebeurt dat vanaf 21 september in het gebouw van de Christelijke Gemeente LICHT , Blekerijstraat 15 te Oudenaarde. Diezelfde zondag wordt om 15:00 u. het startschot in Genk (Paukuskerk) gegeven. Wie in Noord-Limburg woont kan terecht bij Ruben en Kelly Dreesen in Hechtel. Meer info over de clubs en Gemeenten en Gehandicapten op de website (www.geng-info.be) of via een mailtje  (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Bijbelclub in uw gemeente?

In de meeste gemeentes worden alle doelgroepen zo goed mogelijk bediend. Het begint in de crèche en daarna volgen de verschillende zondagsschoolklassen. Wie de kinderjaren ontgroeid is, kan doorgaans terecht in de tienerclub en kan later doorstromen naar het jeugdwerk. Zijn er niet veel jongeren in de kerk, dan wordt er soms samengewerkt met andere gemeentes in de buurt …. In grotere gemeenten zijn er soms ook speciale bijeenkomsten voor alleengaanden, ouderen, en noem maar op. Maar wat met de gehandicapten in de kerk ? Omdat er voor heen vaak niets gedaan wordt, is ‘Gemeenten en Gehandicapten’ indertijd op verschillende plaatsen gestart met Bijbelclubs. De Bijbelclub kan gezien worden als één van de kleine groepen in een gemeente. De deelnemers zijn mensen met een verstandelijke handicap (soms maar een hele kleine handicap) en vaak zullen deze mensen ook lichamelijke en/of psychische beperkingen hebben. Zo’n club is normaal gezien een samenwerkingsverband van verschillende kerken, waarbij één gemeente als gastheer optreedt. Maar wat houdt het eigenlijk in om gastgemeente te zijn?


 

Gastgemeente zijn voor een Bijbelclub betekent …

De plaatselijke gemeente is gastheer voor een Bijbelclub waar mensen met een verstandelijke beperking uitgenodigd worden om op regelmatige basis en op hun niveau over de Here Jezus te horen, samen te beleven wat het kan betekenen om christen te zijn en samen God te prijzen op een voor hun toegankelijke manier.

Ook al kunnen de mensen samenkomen op een andere plaats, Bijbelclub betekent natuurlijk niet dat mensen weggehaald worden uit hun eigen gemeente. De samenkomsten worden liefst niet georganiseerd op het moment dat de eigen gemeente de reguliere samenkomsten heeft. De eigen gemeente kan immers tijdens de gewone activiteiten leren om zoveel mogelijk rekening te houden met mensen met een handicap, ook met hen die een verstandelijke beperking hebben. 

Een aantal zaken die van de gastgemeente gevraagd worden, zijn:

.     De gastgemeente houdt in haar planning zoveel mogelijk rekening met de data en uren van de Bijbelclub.

.     Zij moedigt haar eigen leden met een verstandelijke beperking zoveel mogelijk aan om deel te nemen aan de Bijbelclub.

.     Zij voorziet in een ruimte die zoveel mogelijk toegankelijk is voor rolstoelen – een toegankelijk toilet is bijna onontbeerlijk, maar het ontbreken ervan kan op zich geen reden zijn om geen Bijbelclub te organiseren.

    Zij zorgt dat alle nutsvoorzieningen beschikbaar zijn.

.     Zij zorgt ervoor dat hun verzekeringspolis zo aangepast is dat de activiteiten en de vrijwilligers van de Bijbelclub gedekt zijn.

.     Zij zorgt ervoor dat de vrijwilligers van de Bijbelclub in de gastgemeente of in hun eigen gemeente volledige praktische en geestelijke ondersteuning krijgen.

.     Zij zal erop toezien dat de activiteiten van de Bijbelclub voortgang kunnen vinden, ook als één of meerdere vrijwilligers wegvallen. Zij helpen de vrijwilligers zoeken naar opvolging of extra ondersteuning als het nodig is, of als de Bijbelclub groeit.

.     Alle verantwoordelijkheden die de gastgemeente draagt voor hun eigen werking binnen kinder-, tiener-, jeugd-, mannen-, of vrouwenwerking, dragen ze ook voor de Bijbelclub..

.     Als het mogelijk is wordt de Bijbelclub gezien als één van de kleine groepen in de gemeente.

.     De gastgemeente kan aan de omliggende gemeente vragen om haar te ondersteunen in de taak voor de Bijbelclub. Zij voorziet bvb een budget voor de Bijbelclub, maar kan hiervoor andere deelnemende gemeentes om hulp vragen. De gastgemeente blijft de initiatiefnemer en drager van de eindverantwoordelijkheid.

Andere noden van de Bijbelclub die hier niet genoemd zijn, zullen samen met de vrijwilligers in goed overleg besproken en ondersteund worden. Hierbij is het noodzakelijk dat de gastgemeente beseft dat zij een voortreffelijke dienst betoont aan diegene die het zwakst schijnen in het Lichaam van Christus.

Hoe omgaan met mensen met een handicap?

Er bestaat geen automatismen in de omgang met mensen met een handicap. Iedere persoon met een beperking is anders, maar iedere handicap is ook anders. Er moet veel aandacht zijn voor de individuele noden en mogelijkheden; terwijl ook specifieke hulp bij de individuele tekorten en gaven van de deelnemers wordt verleend.

Ditzelfde principe geldt ook in het organiseren van groepjes met mensen met een handicap. Ook daarin zijn de noden en hulpvragen zeer specifiek en kunnen voor elke Bijbelclub anders zijn.

Interessen om een Bijbelclub te organiseren, of andere vragen? Kijk op de website of neem contact op met Therese Swinters van Gemeenten en Gehandicapten.

De Bijbelclubs van Gemeenten en Gehandicapten gaan vanaf september terug van start. Hieronder hun gegevens:

Noord-Limburg

contactgegevens: Ruben en Kelly Dreesen-Hilkens

Ekselsebaan 47- 3940 Hechtel,  011/74 93 17

 

Genk

Data Bijbelclubs:  21 september, 3 uur in de namiddag

In de Evangelische Kerk Paulus te Genk.

Jacqueline: 0499/294168 of Jenny: 0486/07 48 27

 

Oost-Vlaanderen

Data Bijbelclubs:  21 september

In de Christelijke gemeente LICHT vzw,  Blekerijstraat 15 - Oudenaarde

Sara: 0473/76 56 85 of Peggy: 0498/147470

 

Nieuwsbrief