slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Revelation op Beachpraise

InterCom180815 Revelation01Een van de bands die op het komende ‘Beachpraise’ acte de présence geeft, is Revelation. Niet voor het eerst, al moeten we daar gelijk bij zeggen dat van de groep die in de beginjaren van het festival op het podium stond, alleen de naam is overgebleven. Tegenwoordig speelt de band in een nieuwe bezetting. Maar het enthousiasme en het doel is gebleven: aanbidding. Niet vreemd natuurlijk voor een praiseavond … InterCom sprak met twee leden van de band: Daniël van Dijk en Liesbeth Krijnen. Hij speelt elektrische gitaar, zij bas. En allebei hebben ze een groot hart voor aanbidding.

Vanaf het begin was Revelation een band met muzikanten en zangers uit de Christengemeente van Kuurne (Kortrijk). Daniël en Liesbeth kwamen er bij toen ze van Gent naar Heule verhuisden en zich graag wilden inzetten voor muziek en aanbidding. Zeker voor Daniël is dat een verhaal dat ver terug gaat: hij speelde al vanaf zijn middelbare schooltijd in een bandje, en hij maakte in de evangelische wereld deel uit van verschillende groepen. Zo speelde hij mee in ‘Best Before’, de band die door Peter Van Dingenen werd opgericht. Peter stond ook aan de wieg van Beachpraise, dus voor Daniël is het evenement niet nieuw. De muzikale weg van Liesbeth was heel anders: ooit speelde ze cornet en bariton in een brassband. Daar stopte ze mee in haar tienerjaren, maar later tokkelde ze wat op een gitaar. En nu heeft ze dus de basgitaar vast.

Beschouwen jullie jezelf als artiesten, muzikanten?
Daniël: “Artiest is een groot woord. Als ik met muziek spelen mijn geld had kunnen verdienen, was ik zeker wel muzikant van beroep geworden. Muziek maken is immers het liefste wat ik doe. Maar in het dagelijks leven werk ik als IT-er. Ik ben blij dat ik in de band op deze manier God kan dienen”.  Terwijl Daniël zijn tijd doorbrengt met computers, is Liesbeth actief als kleuterjuf in School met de Bijbel De Ark in Marke (Kortrijk). Een groot deel van de vrije tijd gaat daarnaast naar Revelation, samen met de andere leden van de band: Sam Biesbrouck (zangleider), Hanne Biesbrouck (zangeres), Nathan Andries (piano),  Arne Soete (drums) en Stefan Lemmens, die akoestische gitaar speelt. Maar de band bestaat uit meer mensen: de technici, de mensen die voor de catering zorgen, de mensen die klaarstaan voor gebed en nazorg.

Wat verstaan jullie eigenlijk onder een ‘aanbiddingsdband’?
“Aanbidding is een van de taken die we als gelovige hebben. God aanbidden, dat is wat Hij van ons verlangt. Muziek helpt je daarbij om muren af te breken en om ruimte te creëren. Je maakt een setting waarin het aanbidden van God heel vanzelfsprekend wordt. Als band proberen we de mensen in aanbidding te leiden. Veel mensen komen moeilijk achter hun muurtje vandaan. Er is vaak ook wantrouwen en denken ze dat het vooral de bedoeling is om op de emoties in te spelen en de mensen in een speciale sfeer te brengen. Ik denk dat God ons muziek heeft gegeven opdat we op het punt komen dat al het andere er niet meer  toe doet en dat je je helemaal op God kunt focussen. We merken dat er zoveel gebrokenheid is bij mensen en dat ze moeilijk op een punt komen dat ze de dingen bij God kunnen neerleggen; Wij ervaren dat er op aanbiddingsavonden vaak een zekere ruimte gecreëerd wordt waar ze dat wel kunnen doen.”.

Treden jullie vaak op?
Liesbeth: “Ik denk dat we als Revelation  in de eerste plaats in onze eigen gemeente actief willen zijn en dat het niet zozeer om veel optredens gaat. We willen bijvoorbeeld ook geen ‘trouwband’ zijn die veel op huwelijken gevraagd wordt om te spelen. We doen dit in de eerste plaats omdat we het idee hadden dat God ons riep om dit te doen”.

Van welk soort muziek houden jullie zelf?
Daniël : “Voor mij mag het wel wat stevige gitaarmuziek zijn. Ik houd van muziek waar de gitaar wat interessante dingen doet. Ook al kan ik me er ook wel in vinden om gewoon op de achtergrond te ondersteunen”. Liesbeth: “Ik houd wel van de nieuwste CD van Hillsong. Dat zijn teksten en muziek waar ik zelf bij in aanbidding kan gaan. Ook Casting Crowns vind ik goed, hun teksten zijn praktisch en gaan heel diep. Maar voor de rest ben ik nogal divers. Het is de muziek en de tekst die daaraan verbonden is. Toch kan ik ook genieten van instrumentale muziek of van klassiek. Ik ben niet als Daniël, die zit te wachten op de gitaarsolo. Ik ben ook geen uitblinker van de band, ik speel gewoon de basis. Daar ben ik ook bassist voor natuurlijk”.

Spiegelen jullie je aan de bekende Amerikaanse aanbiddingsleiders?
“Dat zou je eigenlijk aan Sam moeten vragen die bij ons de aanbidding leidt. Ik heb wel een workshop van Brian Doerksen gevolgd. Niet al zijn liedjes spreken me evenzeer aan, maar het was wel heel puur en echt. Zo willen wij ook puur en echt zijn. Wij willen er zeker geen show van maken, maar gewoon zeggen: we zijn ook mensen, we zijn zwak, maar we zijn samen om de Heer groot te maken”.
Liesbeth: “We hebben dat ook bij Casting Crowns gezien. Die konden voor een groot publiek toch voor intimiteit zorgen en alles op God richten; Ze cijferden zichzelf bijna weg van het podium en dat vond ik mooi om te zien. Ondanks hun populariteit blijven zij zo puur en echt. Dus gaan wij ook niet proberen overal op de affiches te staan. We zien gewoon wat God op onze weg brengt”.

Het repertoire van Revelation bestaat uit zowel Nederlandstalige als Engelstalige liederen. Hoewel, als Daniël de playlist van hun optreden bekijkt (ja, die is er al, maar daar zwijgen we nog verder over ;-), dan zullen de songs op Beachpraise voornamelijk in het Engels zijn. Daniël: “Vaak zingt het beter in het Engels en de keuze van Engelstalige liederen is ook veel groter dan wat er in het Nederlands beschikbaar is”.

Band met een band …   
Hoewel muziek een belangrijke rol speelt bij een aanbiddingsband, draait het toch niet alleen daar om. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de onderlinge band. Ze doen dus ook regelmatig andere activiteiten met elkaar, en eigenlijk wordt er niet eens zoveel gerepeteerd. Het is wel een kwestie van elkaar goed kennen en goed op elkaar ingespeeld te geraken. Liesbeth: “We proberen ons altijd flexibel op te stellen en dat lukt ook in de band. Het is wel zo dat als er iemand niet kan, er een ander kan inspringen. De band hangt niet af van iemand van ons, maar we hebben toch graag een band met elkaar, Het is belangrijk dat we elkaar aanvoelen van elkaar en op hetzelfde gericht zijn”. Daniël: “Ik denk ook dat als je op zo’n avond zelf wilt aanbidden, dan moet je je zo min mogelijk moeten richten op wat je moet spelen of hoe je als band moet spelen. Dat moet zo’n beetje vanzelf gaan en dat kan eigenlijk alleen maar als je met muzikanten speelt waar je ervaring mee hebt, een groep die helemaal op elkaar ingespeeld is. Dat is bij ons nog niet helemaal optimaal, maar we zijn wel in de richting aan het gaan en dat creëert de vrijheid om zelf meer te doen met de aanbidding”.

Is er wel voldoende aandacht voor aanbidding in de evangelische gemeentes?
Daniël: “Dat verschilt per gemeente. Je kunt altijd wel liedjes zingen, een zangdienst hebben, maar het kan zijn dat je niet weet wat je zingt en je gedachten niet eens bij God zijn. Als je aanbidt, moet je er wel met je gedachten bij zijn”. Liesbeth: “Je moet er wel tijd voor vrijmaken in de samenkomst. Vaak denken we nogal in vakjes, en hebben we allerlei onderdelen van de dienst. Je kunt niet zeggen: nu gaan we aanbidden, dat moet door de hele dienst gebeuren. Zo kan ook een getuigenis over wat God in je leven gedaan heeft, een vorm van aanbidding zijn. Ook als je ergens gebed voor vraagt, kan dat aanbidding zijn, dat is een gelegenheid waarin je God alle eer kunt geven. En tijdens de preek geef je ruimte aan God om te spreken”.

Wat is eigenlijk de bedoeling van aanbidding?
“God groot maken, maar natuurlijk kunnen we God niet groter maken dan Hij al is. Het is dus meer ‘God groter maken in ons’. We hopen dat te bereiken bij de mensen voor wie we spelen. Telkens hopen we dat er bij de bezoekers meer plaats komt voor God in hun hart en in hun leven, en als we dat bereikt hebben, dan is het voor ons geslaagd”.

Dat proberen jullie ook te bereiken op Beachpraise?
“We beginnen met wat steviger nummers om iedereen wakker te schudden, maar we willen toch ook al snel een soort intimiteit creëren”

Ook op een openluchtactiviteit als Beachpraise?
“We gaan dat alleszins proberen, het is ook voor ons een beetje zoeken. Maar goed, als God mensen wil bereiken, dan weet Hij ook hoe Hij dat doen moet. Wij kunnen ons laten gebruiken, maar het is Hij die de mensen aanraakt”

Beachpraise gaat door op 1 september in Oostende, vanaf 17:00 u. op de evenementenweide De Schorre. Meer info op www.beachpraise.be

Nieuwsbrief