slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

What’s Up!?

FotAngelSarahHennie02aAchter de schermen van de Vrouwenontmoetingsdag

Op  zaterdag 23 maart wordt de VrouwenOntmoetingsDag gehouden in Brasschaat. De vrouwen van de Evangelische Gemeente hebben alles gedaan om de dag te organiseren. Het is de vijftigste editie, dus zal het allemaal extra feestelijk zijn. Het thema van de dag is ‘What’s Up’ en de spreekster is Hilde Deleebeeck uit Brakel. 

Hoewel de organisatie van de Vrouwenontmoetingsdag altijd in handen is van een plaatselijke gemeente (en soms van enkele gemeenten samen), is er een Comité dat het initiatief overkoepelt en de vrouwen ter plaatse steeds ondersteunt. In de loop van de jaren was dat comité redelijk ‘vergrijsd’. Voorzitster Elly Kamp hamerde er al een hele tijd op dat

 

verjonging noodzakelijk was – zowel voor de dag als voor het comité. Van de vier vrouwen die ze zocht, heeft ze er al drie gevonden: Sarah Weber, Angel Monsuur en Hennie Krijnen stapten enthousiast in het comité en werken aan het heden en de toekomst van de Vrouwenontmoetingsdag.

Het moeilijkste aspect van het inrichten van een Vrouwenontmoetingsdag is wellicht het vinden van een gemeente die bereid is de organisatie op zich te nemen. Een dag waarop honderden vrouwen samenkomen, vraagt nu eenmaal heel wat voorbereiding. Het Vrouwencomité helpt waar mogelijk, en het begint dan met de werkmappen die worden aangeboden. Sarah: “Die mappen geven een stap-voor-stap uitleg aan de vrouwen die het organiseren, zodat ze niet opnieuw het wiel moeten uitvinden. Ze kunnen daar van vertrekken en dan weten ze: tegen september moet dat gedaan zijn, enzovoorts. Voor de rest staan we altijd klaar om vragen te beantwoorden. We gaan af en toe ook naar de plaatselijke vergaderingen om te horen hoe het gaat. Soms moeten we ook een beetje bijsturen als we merken dat iets niet helemaal goed loopt. We bidden ook specifiek voor de gemeente die bezig is met de organisatie”. De vrouwen van het Comité vinden niet dat een gedetailleerd draaiboek de vrijheid van de organiserende gemeente te veel beperkt. Sarah: “Ik heb dit nooit gezien als iets dat helemaal uitgestippeld is. Als wij als gemeente iets moeten organiseren, dan is dan vaak echt een zoeken. Eenmaal als jet het een paar keer gedaan hebt, dan lukt het beter. Daarom helpt het als de gemeente die voor de Vrouwendag instaat aan de hand van een aantal datums kan zien hoe ver ze zal staan. Het is natuurlijk ook wel een hele onderneming en dan helpt het als een deel van de organisatie al gedaan is. Het is dan gewoon een kwestie van de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen, het zoeken naar een thema en een spreekster. En verder de dag zo’n beetje uitstippelen, tot en met de bloemstukken op de tafels. De gemeenten kunnen nog heel wat creativiteit inbrengen”.

Jullie komst in het Comité had de bedoeling om voor verjonging te zorgen. Wat willen jullie veranderen aan de Vrouwenontmoetingsdag?

Angel: “De dag is niet iets wat wij veranderen, dat is aan de organiserende gemeenten. Zij beslissen uiteindelijk wat ze willen doen”.  Sarah: “Toch proberen we wat kleine dingen uit, de laatste jaren. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we de dag aankondigen op een manier dat ook de jongere generatie komt? Gaan we Facebook gebruiken of iets dergelijks? We denken ook samen met de met de gemeentes na: hoe kunnen we het op een manier overbrengen zodat het voor iedere generatie aantrekkelijk is? Angel springt daar op in: “Ja, het is echt de bedoeling dat iedereen kan komen. Het moet niet ‘hip’ worden, het is een mix. Ook van de liederen: sommige zijn al lang bekend, andere zijn nieuw”.

Programma

Als vrouwen naar de ontmoetingsdag komen, is het de bedoeling dat ze er iets van meenemen. Hennie: “In de voormiddag is het vaak een wat klassiekere boodschap, in de namiddag wordt het al vaak wat meer ‘panelachtig’: er worden vragen gesteld en beantwoord. Soms worden er ook getuigenissen gegeven. Zo is er voor iedereen iets”. Het Comité probeert daarbij zoveel mogelijk feedback te krijgen, in het besef dat de vrouwen teleurgesteld zijn als ze niet echt aangemoedigd worden in hun geestelijk groeiproces. 

Ontmoeting is belangrijk voor christenen. In Vlaanderen is het dikwijls zo dat evangelische christenen samenkomen in relatief kleine gemeentes en dus ook niet zoveel geloofsgenoten ontmoeten. Het kan een hele ‘openbaring’ zijn om meer contact te krijgen met andere christenen en dezelfde boodschap eens op een andere manier te horen. Sarah: “Ik neem graag de vrouwen van mijn bijbelstudiegroep mee. Ik vind zo’n dag verrijkend dat ze ook eens een andere stem kunnen horen, ook al is de boodschap hetzelfde”.

Vrouwen begrijpen elkaar …

Je kunt je natuurlijk de vraag stellen waarom er eigenlijk zo’n dag is die alleen voor vrouwen bedoeld is. Er is uiteindelijk ook een jaarlijkse Familiedag, om maar iets te noemen … Angel: “Het is een dag dat ik niet voor de kinderen moet zorgen, het is een dag voor mij. Ik word niet alleen bemoedigd, maar ik kan tegelijk ook uitrusten. Dat is dus heel anders dan op de Familiedag. Die is ook heel leuk, maar op de vrouwendag hoef ik niet steeds op te letten, in de trant van ‘hé, blijf jij eens hier, blijf daar van af, ...’. Ik vind deze dag toch wel heel bijzonder”. Hennie voegt toe: “Vrouwen hebben wel af en toe behoefte aan vriendinnenmomenten”, en, zoals Sarah het uitdrukt: “Vrouwen begrijpen elkaar, dat is gewoon zo. Een paar jaar geleden ging het over ‘stille tijd houden’, en natuurlijk is dat iets dat mannen ook bezighoudt. Maar het was verrijkend om te beseffen: we zijn allemaal vrouwen, ook al zitten we in verschillende seizoenen van ons leven. Je kan andere manieren gebruiken om de Heer dagelijks te ontmoeten. Ik vond dat heel speciaal en het zou anders geweest zijn als de mannen en de kinderen daar ook zaten. De vrouw die daar sprak was zelf een moeder van vijf kinderen, dus die weet hoe moeilijk het kan zijn om tijd te vinden. Dus je begrijpt elkaar, en weet wat je bezighoudt”.

Voordelen

Ook al beseffen Sarah, Angel en Hennie dat de organisatie van de dag veel vergt, toch willen ze vooral de nadruk leggen op de vele voordelen. “Als je de dag als gemeente organiseert, dan leer je elkaar ook op een andere manier kennen. De relaties worden versterkt samen naar één doel te streven en samen te bidden. Het is voor veel vrouwen ook een mooie kans om te ontdekken of ze een bepaalde gave hebben. Sommigen staan op zo’n dag ook voor het eerst op een podium. Je ziet dat God het zo leidt dat mensen dingen gaan doen waarvan ze niet gedacht hadden dat ze het zouden kunnen. 

Ik heb ook nog nooit gehoord dat een gemeente achteraf zeiden: ‘we hadden dit achteraf liever niet gedaan’. Ze hebben altijd kunnen proeven van de zegeningen en daar zijn we dankbaar voor”.

 

Meer weten over de VrouwenOntmoetingsdag van 23 maart? Kijk eens op de Facebookpagina! https://www.facebook.com/vrouwenontmoetingsdag/

 

Nieuwsbrief