slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

#Youth&Justice

InterCom200124 YouthJusticeInterlevensbeschouwelijkInterlevensbeschouwelijke werkgroep op bezoek in instellingen voor jongeren


Sinds drie jaar organiseert het interlevensbeschouwelijk platform, bestaande uit verantwoordelijken van de erkende erediensten en leden van de georganiseerde vrijzinnigheid jaarlijks een activiteit om de betrokkenheid van de verschillende levensbeschouwingen bij de Belgische pluralistische samenleving in de verf te zetten. Twee jaar geleden werd in de Senaat een symposium georganiseerd over de plaats van erediensten in onze democratische samenleving (#Religioptimist). Vorig jaar organiseerde het platform een bezoek aan de gevangenis in Sint-Gillis Brussel (#Jail&Justice).
In het verlengde van zijn verlangen om mensen in de marge van de samenleving te ontmoeten organiseerde de interlevensbeschouwelijke werkgroep recent een bezoek aan een gemeenschapsinstelling voor jongeren aan beide kanten van de taalgrens: het Institution publique pour la protection de la jeunesse (IPPJ) in Saint-Servais (Namen) en de Gemeenschapsinstelling (GI) ‘De Kempen’ in Mol. De jeugd is onze toekomst. Hoe moet het dan met jongeren die hun plaats in onze samenleving blijkbaar maar niet kunnen vinden en voor zichzelf weinig of geen toekomst zien? Een (gesloten) jeugdinstelling is geen wachtkamer van jonge delinquenten voor de gevangenis, maar een plaats waar ze samen met gekwalificeerde begeleiders werken aan hun re-integratie in de samenleving.


Omwille van de keuze voor twee ver uit elkaar liggende locaties, werd het bezoek over twee dagen verdeeld: maandag 9 december in Saint-Servais en woensdag 11 december in Mol. Op beide locaties was telkens ook de bevoegde minister aanwezig: Valérie Glatigny voor de Franse Gemeenschap Wallonië-Brussel en Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding.
Relevantie
Fragment uit de toespraak van Wouter Beke: Dat jullie besloten hebben om hier in deze samenstelling en op deze plaats aanwezig te zijn, is voor mij heel symbolisch. In een onttoverde wereld zoeken jullie mee naar oplossingen om mensen terug zingeving en geborgenheid te geven. Dat jullie hier samen zijn, met verenigde krachten, maakt de boodschap des te sterker. Het bewijst de relevantie van de levensbeschouwingen in onze samenleving - een relevantie die (…) in de huidige individualistische en hyperrationele wereld misschien wel meer nodig is dan ooit.
De deelnemers van de werkgroep hebben ter plaatse kennis kunnen maken met de luisterbereidheid en begeleiding van de aalmoezeniers en lekenconsulenten en de uitstekende manier waarop ze met elkaar samenwerken. Wat hierbij een minpunt bleek, is dat de aanwezigheid van de meer bescheiden erkende erediensten, namelijk de anglicaanse, joodse, orthodoxe en protestantse erediensten, niet gereglementeerd is. Op dat vlak zou een officieel aangestelde aalmoezenier/consulent, die op verzoek ter plaatse komt, hier op zijn plaats zijn.
De ontmoeting met de jongeren in beide instellingen heeft onmiskenbaar indruk gemaakt op de deelnemers. Ze willen niets anders dan een ‘normaal en gelukkig’ leven leiden en hebben dezelfde toekomstverwachtingen als anderen. Opvallend was de verfrissende originaliteit van hun vragen én hun antwoorden.
Meer info over dit soort initiatieven bij de deelnemers aan de Interlevensbeschouwelijke dialoog, bijvoorbeeld bij de Administratieve Raad van de Protestants-Evangelische Eredienst (ARPEE): Geert Lorein, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Steven H. Fuite, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief