slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Water, modder en slib

InterCom210831 MusketiersVerviersDe 4e Musketier helpt na overstromingen

De leden van de christelijke organisatie de ‘4e Musketier’ kennen het water van de Ardennen. Tijdens de karakterweekenden trekken de deelnemers op een bepaald moment tot op hun middel door een rivier. Ook hulpverlening is de musketiers niet vreemd: herhaaldelijk trokken ze naar Afrika om de bevolking daar bij te staan. Afgelopen zomer combineerden ze de twee: nadat een deel van Wallonië zwaar getroffen was door de overstroomde waterlopen, ging een groep hulp bieden in Verviers en andere plaatsen, waar er een ware ravage was aangericht. In heel wat huizen hadden immers heel wat mensen tot hun middel (en hoge) in het water gestaan, en waren huizen en meubilair zwaar aangetast.

Henk van Dorp, enthousiaste Musketier maar ook medewerker van Vianova, was een van de deelnemers aan de opruimactie. Zodra hij besefte door welke ramp de Ardense valleien getroffen besloot hij om met een aantal mede-musketiers daadwerkelijke hulp te gaan bieden:

 

“In enkele dagen tijd werden voorbereidingen getroffen. Een politieagent uit ons midden nam contact op met de plaatselijke autoriteiten zodat er een goede coördinatie ontstond en de hulp kwam waar het nodig was. Er werd een inventaris opgemaakt van wat er nodig was: schoonmaakmiddelen, schoppen en kruiwagens werden verzameld en zelfs een stroomgroep ging mee. Na het bekendmaken van onze actie werden er van alle kanten hulpgoederen gedoneerd. Ook diverse apotheken en winkels droegen bij. De thermoskannen met warme koffie ontbraken evenmin.”

Een stroom van rommel
Na aankomst in Verviers werden de verschillende krachten verdeeld: de vrouwen hebben zich ingezet bij een kledingmagazijn en de mannen trokken naar een groot en statig gebouw van de stad waar verschillende gemeentelijke diensten doorgaan, zoals het kadaster, de parkeerdienst en een kinderopvang. Het water had er zo’n 2 meter hoog gestaan en de hele benedenverdieping was verwoest, inclusief de verwarmings- en elektriciteitsinstallatie. De aanblik was ontluisterend: “De druk van het water in de kelder had op meerder plaatsen de vloeren omhoog gedrukt. Alle nat en vuil geworden inventaris werd op straat gebracht en overal moest een dikke laag slip en modder verwijderd worden. Ook de straten waar het water voorbij geraasd was, waren kapot en er waren grote gaten. Een plein achter het stadsgebouw was veranderd in een gigantische vuilstortplaats. De aanvoer van het vuil uit de straten leek niet te stoppen.”

In de namiddag gingen de Musketiers op andere plaatsen aan de slag. Sommigen zijn gaan helpen om alle rommel uit een kleine Pakistaanse nachtwinkel op straat te brengen. Terwijl de andere zich een straat verder aanboden bij het Technisch Instituut Don Bosco. Grote lokalen vol met allerlei dure technische machines voor metaalbewerking waren totaal onbruikbaar geworden. Henk: “Samen met een groep vrijwilligers uit Antwerpen hebben we van alles en nog wat verwijderd uit de ondergelopen kelders. Als ze leeg waren, wachtte er nog een dikke laag modder en slijk – kruiwagens vol. De vrouwen waren op dat moment een praktijklokaal voor aankomende metselaars en de gangen aan het schoonmaken. Wanneer we tegen de avond huiswaarts trokken, waren we allemaal zwaar onder de indruk.”

Een gouden druppel
Er zijn verschillende hulpverleningsacties georganiseerd van verschillende kanten van België. Zo trok Henk van Dorp ook mee een groep van een vijftigtal mensen van de Hillsongkerk in Brussel. “We hebben daar met z’n allen de hele namiddag geholpen in een kledingsorteercentrum om een massa kleding uit te zoeken. Er is een park werk verzet.” Natuurlijk beseft iedereen die ter hulp gesneld is, dat er veel meer werk te verzetten valt en dat het nog heel lang zal duren voordat alles weer terug opgebouwd is. Dat mag geen reden zijn om er niet aan te beginnen. In de school waar de musketiers aan de slag waren, moet nog heel wat gebeuren. Toch waren personeel en directie heel dankbaar voor de geboden hulp: “Wat wij gedaan hebben is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Maar gezien de dankbaarheid van de directrice wel een ‘gouden druppel’. In ieder geval wilde ze absoluut een foto van die groep met die speciale rode polo’s die gekomen waren om hen te bemoedigen.”

BELGISCHE MUSKETIERS IN VERVIERS!

Tot aan je middel in het water staan, worstelen met de rivier in de Ardennen. Elke 4e Musketier herinnert zich die momenten tijdens een karakterweekend in de Ardennen, momenten die je leven veranderde.

Diezelfde rivieren traden in juli 2021 buiten hun oevers. Deze overstromingen verwoestten het centrum van heel wat steden en dorpen en huizen in de Ardennen-regio. Het leven van duizenden mensen veranderde in één catastrofale klap die dag… en dit keer niet ten goede. Het kostte het leven van 41 landgenoten.
Het water is nu weer gezakt, maar de ravage in het stroomgebied van de Maas en haar zijrivieren is enorm. Vrijwilligersgroepen schieten van alle kanten te hulp.

Een oproep van de 4M KVA Brugge werd opgepakt door andere Musketiers in Vlaanderen. Een groep van zo’n 20 Musketiers (met hun vrouwen) trok op 28 juli vroeg in de morgen richting Verviers (dichtbij Luik), waar 5.500 huizen op één dag onbewoonbaar werden.
Verschillende van ons zijn al met een Muskathlon in Afrika geweest, strijdend voor gerechtigheid, geraakt door de nood veraf. Maar nu was het hoog tijd om ons in te zetten voor gerechtigheid in ons eigen land, dichtbij.

In enkele dagen tijd werden voorbereidingen getroffen. Een politieagent uit ons midden, nam contact op met de plaatselijke autoriteiten, zodat er een goede coördinatie ontstond en de hulp kwam, waar het nodig was. Er werd een inventaris opgemaakt wat er nodig was: schoonmaakmiddelen, schoppen en kruiwagens werden verzameld, hogedrukreinigers en zelfs een stroomgroep ging mee. Na het bekendmaken van onze actie, werden er van alle kanten door particulieren rondom ons hulpgoederen gedoneerd, zoals schoonmaakmiddelen, voedsel, medicijnen, ontsmettingsmiddelen, batterijen enz. Ook diverse apothekers en winkels als de Lidl en de Delhaize droegen bij. De thermoskannen met warme koffie ontbraken evenmin.

Eenmaal ter plaatse hebben de vrouwen zich in voormiddag ingezet bij een kledingmagazijn, terwijl de mannen zich moesten melden in Rue du Collège.
Daar bevindt zich een groot en statig gebouw van de stad Verviers, waar normaal gesproken diverse gemeentelijke diensten doorgaan (waaronder het kadaster, de parkeerdienst en een kinderopvang). Het water had hier zo’n 2 meter hoog gestaan. De hele benedenverdieping was verwoest, inclusief de verwarming- en elektriciteitsinstallatie. De druk van het water in de kelder had op meerdere plaatsen de vloeren omhoog gedrukt. Alle nat en vuil geworden inventaris werd op straat gebracht en overal moest een dikke laag slip en modder verwijderd worden. Heel dit prachtige gebouw zal opnieuw gerenoveerd moeten worden voor het weer bruikbaar zal zijn voor de gemeenschap. Een werk van jaren? Ook de straten waardoor het water voorbijgeraasd is, zijn kapot en liggen open met grote gaten hier en daar. Rechts naast en achter dit gemeentegebouw ligt een plein dat in korte tijd veranderd is in een
gigantische vuilstortplaats. Grote kranen werken de hele dag door om gereed staande vrachtwagens één  voor één te vullen, maar de aanvoer van het vuil uit de straten lijkt voorlopig niet te stoppen.
In de namiddag nemen we afscheid van de vrijwilligers in Rue du Collège, die ons hartelijk bedanken en nog met ons op de foto willen.

Enkelen van ons gaan helpen om alle rommel uit een kleine Pakistaanse nachtwinkel op straat te brengen, terwijl de anderen zich aanbieden in de volgende straat bij het Technisch Instituut Don Bosco (Rue des Alliés). Deze middelbare school voor technisch- en beroepsonderwijs ligt langs de rivier de Vesder (net als het Atheneum een paar honderd meter verder) en heeft als eerste de zondvloed over zich heen gekregen. Grote lokalen vol met allerlei dure technische machines voor metaalbewerking moeten als volledig afgeschreven beschouwd worden. Samen met een groep vrijwilligers uit Antwerpen verwijderen we hier van alles en nog wat uit de ondergelopen kelders en wanneer ze leeg zijn volgen nog vele kruiwagens vol modder en slik. Misschien hebt u wel eens gehoord van het boek ‘de Moddergeuzen’, wel zo kon je sommigen van ons na het avontuur in de kelder wel bestempelen. De vrouwen waren op dat moment een praktijklokaal voor aankomende metselaars en de gangen daarbij aan het schoonmaken. Wanneer we tegen de avond huiswaarts trekken, zijn we allemaal zwaar onder de indruk van dit ‘oorlogsgebied’.Wat is hier nog veel werk te verzetten. Wat wij gedaan hebben is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Maar gezien de dankbaarheid in haar woorden en af te lezen van het gezicht van de directrice, wel een ‘gouden druppel’. Ook hier wil men absoluut een foto van die groep mensen met die speciale rode polo’s, die hen vandaag zijn komen bemoedigen. Begin augustus wordt er opnieuw een dag gepland om terug te gaan naar deze regio.
 
4e Musketiers België
verslag en foto’s: Henk van Dorp

Nieuwsbrief