slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Vlaamse Reuzen en Primitieven


ArtsExperienceLabyrint08LQEen belangrijke episode uit de Belgische kunstgeschiedenis is die van de Vlaamse Primitieven.  Daarmee bedoelen we een aantal bekende schilders uit de 15de en 16de eeuw, zoals Hieronymus Bosch, Roger van der Weijden, Hans Memling en vooral de gebroeders van Eyck.  Zij werkten in de Zuidelijke Nederlanden en dankzij de internationale handel raakten hun oeuvre in heet Europa bekend. De Vlaamse schilderstijl beïnvloedde de schilderkunst van Italië tot aan de Oostzee. Nog altijd zijn mensen diep onder de indruk van meesterwerken als het Lam Gods. Een van hen is Gerdine Baaij van OM in Zaventem. De schilderijen inspireerden haar tot een het vervaardigen van een bijzondere expositie, het Arts Experience Labyrinth.

Gerdine is een uitgesproken bewonderaarster van het ‘Lam Gods’ dat in de Gentse Sint-Baafskathedraal te bezichtigen is. “Ik vind dit het allermooiste schilderij dat ooit gemaakt is. Het is 600 jaar oud en het heeft een bewogen geschiedenis. Het heeft brand, oorlog en een beeldenstorm meegemaakt. Het is een keer geroofd, uit elkaar gehaald, terug ineen gezet. Toch is vrijwel alles nog origineel. Het Lam van God is als onderwerp uniek in de kunstgeschiedenis en hier heel mooi uitgebeeld. Ik moest daar iets mee gaan doen.” De afgelopen twee jaar gaf Gerdine Baaij leiding aan een groepje christenen die op basis van het Lam Gods een reizende tentoonstelling uitbouwden.

Doelbewust ronddwalen
Het project kreeg de naam Arts Experience Labyrint. De term ‘labyrint’ verwijst niet zozeer naar een doolhof waarin je de weg kwijt geraakt; de tentoonstelling wil in de eerste plaats de weg terug te laten vinden. Gerdine: “We hebben gekozen voor deze vorm omdat het een oude, meditatieve traditie is, waarin God mensen de weg wijst. In de schilderijen wordt een verhaal uit de doeken gedaan.” Nerina Welman, die het design van de expositie op zich nam, voegt daaraan toe: “Door het labyrint loopt een pad, een weg die leidt naar het geslachte en verrezen Lam van God, Jezus Christus.” Het Arts Experience Labyrint bestaat uit een aaneenschakeling van panelen die het verhaal van de Bijbel vertellen, zowel via de oude kunst als door hedendaagse werken. En hier komen de Vlaamse Reuzen in het verhaal. Aan de ene kant zijn dit de metershoge poppen die al eeuwenlang in allerlei religieuze processies meegedragen worden en een belangrijk onderdeel van het Vlaamse culturele erfgoed vormen. Maar het is ook een verwijzing naar het gelijknamige konijnenras. Het is dus niet toevallig dat de gids in het labyrint Pepijn het konijn is. Niet letterlijk een ‘Vlaamse reus’, maar wel een stripfiguur die de bezoeker van op de panelen meeneemt in de zoektocht en steeds de nodige uitleg geeft.

Muziek
Het artistieke luik van de expositie beperkt zich niet tot beelden: ook muziek speelt een essentiële rol in het geheel. Daar stonden Matt Swanton en Geoff Logan voor in, elk met hun aparte muziekstijl. Matt: ‘Geoff maakte de orkestrale stukken, de historische context ligt aan de basis van zijn composities. Hij verstaat de instrumentale en compositorische ideeën van de tijd waarin de schilderestukken gemaakt werden. Het klinkt ook helemaal als een ‘soundtrack’. Mijn aanpak is helemaal anders: er zijn verschillende theologische thema’s, zoals de pelgrimstocht van de gelovige, de aanwezigheid van God in de turbulentie van het leven en de verzoening door Christus. Het laatste stuk gaat over de Bruiloft van het Lam, als we voor eeuwig bij Hel zijn. Ik bespeel ook moderne instrumenten, zoals de Fender elektrische gitaar en de Rhodes piano. Die instrumenten worden ook in de hedendaagse aanbiddingsmuziek gebruikt.”

Op reis
Het labyrint biedt niet alleen de bezoeker een boeiende tocht, het is ook de bedoeling dat het zelf op reis gaat. Nerina: “We hebben een tentoonstelling willen creëren die in veel verschillende ruimtes gebruikt kan worden. Daarom moest het geheel licht en transportabel zijn, zodat die in heel Vlaanderen opgesteld kon worden.” Door een goede selectie van de materialen kan de expositie zowel binnen als buiten opgesteld worden. Het opzetten van het labyrint kost volgens de bouwer Steve Bree ongeveer een dag. Het afbreken gaat wel een stuk sneller. Als de panelen een aantal dagen kunnen blijven staan, is dat zeker een voordeel, maar toch geen vereiste. Het belangrijkste is dat het geheel op een plaats wordt gezet waar veel mensen komen. Belangrijk is dat het laagdrempelig toegankelijk moet zijn.

Er worden nog locaties gezocht voor de tentoonstelling. Wie interesse heeft om het Arts Experience Labyrint gedurende enkele dagen ‘onderdak’ te verlenen, kan contact opnemen met Gerdine. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk voor meer info ook op deze website. Www.zie-het-lam.be