slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

De eerste keer in Thuis

InterCom220816 EersteKeerDe populaire VRT-soapserie Thuis raakt geregeld actuele maatschappelijk thema’s aan en is daarbij dikwijls een afspiegeling van de hedendaagse samenleving. Zo is er herhaalde aandacht voor ‘moderne kwesties’ als geaardheid en gender en andere thema’s op het vlak van seksualiteit. Recent was er in een aantal afleveringen speciale aandacht voor de ‘eerste keer’ van de personages Ilias en Silke. Geheel in lijn met de statistieken van onder andere ‘Sensoa’ was na enkele weken geflirt het moment van de daad aangebroken. Vlaamse tieners zijn gemiddeld 18 jaar oud bij de eerste geslachtsdaad, al neemt de leeftijd de laatste jaren wel toe.

De meest verkondigde opvatting over seksuele relaties is heden ten dage dat ze een normaal onderdeel vormen van relaties zodra beide partners ‘er klaar voor zijn’. De leeftijd waarop dat gebeurt verschilt van persoon.

 

Uit vierjaarlijkse onderzoeken van Sensoa blijkt dat momenteel 4,7 procent van de jongens en 2,8 procent van de meisjes al op 13- of 14-jarige leeft de eerste seksuele ervaring opdoen. Van de 15- en 16-jarigen heeft ruim 15 procent al seks gehad, terwijl bij jongens van 17 à 18 jaar dat percentage al 46,5 bedraagt, en 41,3 bij meisjes. De gemiddelde leeftijd bedraagt ongeveer 18 jaar, en dat vinden we dan ook ongeveer terug in Thuis: Ilias zit in zijn laatste jaar van het middelbaar en heeft nog geen ervaring, zijn tegenspeelster Silke heeft al wel eerder seks gehad. Aangezien ze elkaar graag zien, is het tijd om aan de relatie ook een seksuele dimensie toe te voegen – geheel in lijn van wat voorlichting à la Sensoa de jongeren voorhoudt.

De traditionele visie dat seksualiteit thuishoort binnen het huwelijk blijkt door de meesten al lang verlaten. Terwijl de eerste seksuele ervaring op 18 jaar ligt, is de gemiddelde leeftijd voor een (eerste) huwelijk tegenwoordig zo’n 33 jaar. Overigens valt er bij de jongeren wel een bepaalde tendens op: de leeftijd voor de ‘eerste keer’ stijgt langzaam. Van de 17- en 18-jarige jongens hadden in 2006 al 51,7% seksuele ervaring; bij meisjes was dat 57,1. Ook bij de andere leeftijdscategorieën is er een daling waarneembaar. Sensoa vindt die evolutie niet positief of negatief, maar heeft er ook geen directe verklaring voor.  Een factor die volgens de organisatie een rol lijkt te spelen, is dat veel relaties – tijdens de lockdowns zelfs verplicht – zich tegenwoordig online afspelen. Dat maakt face to face contacten minder vanzelfsprekend: “Misschien durft een deel van de jongeren minder snel op iemand af te stappen in het dagelijkse leven, waardoor ze later aan hun seksuele ontdekkingstocht beginnen, en ze ook al iets ouder zijn tegen dat ze met iemand het bed delen.”

Raadgeving …
Volgens Sensoa hebben alle jongeren in aanloop naar hun eerste keer eigenlijk nood aan twee zaken: ze willen antwoorden op heel praktische (technische) zaken en ze zoeken bevestiging, want ze voelen zich vaak onzeker om zich letterlijk bloot te geven. “Jongeren stellen al decennialang gelijkaardige en universele vragen over hun eerste keer, en dat hoort bij hun ontwikkeling”, benadrukt Sensoa. “Tieners blijven dus nood hebben aan degelijke en betrouwbare informatie over seks en aan seksuele opvoeding, op school maar ook daarbuiten.” De tips die Sensoa verstrekt zijn de volgende: wees er zeker van dat jullie het allebei echt willen en kies een plek uit waar je niet gestoord wordt….

(Bronnen: Sensoa, VRTnws)