slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

VLAMINCKX Hilde

   
VLAMINCKX Hildeloupe
Mandritsara
Madagascar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

zendingsplatform logoIk ben Hilde Vlaminckx en ben geboren in Antwerpen 57 jaar geleden. Ik ben opgegroeid in een katholiek gezien. Op mijn 19 jaar ben ik in aanraking gekomen met het evangelie zoals het werkelijk is en heb Jezus in mijn leven aangenomen.

Ik heb gestudeerd voor verpleegster. En ben beginnen werken in een kinderziekenhuis. Sinds ik tiener was heb ik graag in het buitenland in ontwikkelingslanden willen werken om mensen te helpen. Ik heb een late roeping ervaren, want ik was al 40 jaar toen ik voor de eerste keer naar een zendingsland ging. Dat was dan Madagaskar. Ik had er contact met Johan en Ann Coutigny die door Tearfund uitgezonden waren met een medisch project. Dat project bestaat intussen 20 jaar.

Logo Radio ERTS Website EAV

Ik ben aanvankelijk begonnen als verpleegkundige in het ziekenhuis zelf, maar sinds 2011 geef ik les in de school voor verpleegkundigen. Mijn voornaamste taak is dus lesgeven en de studenten bijstaan tijdens hun stages.

Ik heb geen theologische opleiding. Mijn vorming heeft zich afgespeeld in de verschillende gemeentes waar ik geweest ben, en ik hoop genoeg bagage te hebben meegekregen. Maar de grootste leerschool heeft zich afgespeeld op het zendingsveld zelf. Ik denk dat ik in die 20 jaar voordat ik de zending in ging evenveel geleerd heb als in de laatste 17 jaar dat ik in de zending actief ben.

Het project waarin ik werk heeft als hoofddoel: mensen over Jezus te vertellen en daarvoor gebruiken ze het medisch project. Dus het evangelie verkondigen aan alle mensen zonder onderscheid van ras, welstand,… Soms stel ik mij die vraag ben ik echt wel een zendeling, aangezien hier vaak onder verstaan wordt: het Woord verkondingen en kerken stichten. Terwijl mijn eerste doel was de mensen te gaan helpen en door mijn daden de liefde van Jezus te laten zien. Door de jaren heen ben ik meer ook beginnen spreken over Jezus. In Madagaskar staan de mensen er ook voor open, je kan gemakkelijk over God spreken, zelfs in de gebieden waar er nog veel voorouderverering is en animisme, luisteren de mensen naar wat je te vertellen hebt. In het ziekenhuis zelf zijn we bevoorrecht om vrij over God te spreken, het ziekenhuis profileert zich ook als een christelijk ziekenhuis. In ons ziekenhuis bidden wij. ’s Morgens wordt er op alle afdelingen een korte evangelisatieboodschap doorgegeven en vervolgens is er een kwartier gezondheidsvoorlichting. Ook ’s avonds wordt op de afdelingen waar de gehospitaliseerde patiënten liggen een korte boodschap doorgegeven en gebeden voor de nacht. Daarnaast wordt er voor en na iedere operatie gebeden.

Wij proberen uiteraard zoveel mogelijk uit de zon te blijven in plaats van in de zon te liggen. Het is een heel populair land met een unieke, rijke fauna en flora maar toch is het nog een van de armste landen in de wereld. Dat is gedeeltelijk door slecht beleid van de regering, maar anderzijds heeft het ook te maken met het animisme, tradities die gebaseerd zijn op angst. Hierdoor is er veel miserie die er niet zou moeten zijn. De armoede maakt ook dat de mensen niet gemakkelijk de gezondheidszorg gaan opzoeken. Ons ziekenhuis is wel christelijk maar het kan niet leven zonder geld. We proberen op alle mogelijk manieren de armen toch te bereiken. Er wordt niet eerst gevraagd: kan je wel betalen alvorens te opereren. We zijn ook het enige ziekenhuis in een straal van 200 kilometer wat maakt dat er ook veel spoedgevallen komen die direct worden geholpen. Achteraf wordt er gekeken of ze kunnen betalen of we geven hen advies, bijvoorbeeld heb je koeien, die verkocht kunnen worden. Het is wel zo dat er veel te weinig mensen op tijd naar het ziekenhuis komen. Als ze komen is het al zo vergevorderd dat behandeling moeilijk is en de kosten zijn bovendien een stuk hoger. Dat is soms frustrerend. Ik hoop dat we door de liefde van Jezus aan de mensen een alternatief kunnen bieden. Ik wil zowel in daden als in woorden het evangelie van Jezus Christus verkondigen. Door de jaren heen heb ik geleerd dat ik niet de wereld kan veranderen. Toen ik jong was - in de post-hippie-tijd - dacht ik dat soms wel. Ik heb geleerd dat ik niet Madagaskar kan veranderen, maar wel de mensen die de Heer op mijn pad brengt. Een collega van mij heeft me ooit bemoedigd door te zeggen: jij kan voor die ene persoon het verschil maken. Ik bid dagelijks God om mensen op mijn pad te brengen die ik kan helpen. Dat kan op geestelijk gebied zijn, maar ook materieel. Zo hebben we door de jaren heen al heel wat mensen kunnen helpen. Een twintigtal gezinnen worden via mij gesponsord via mijn contacten.

In het begin toen ik de eerste jaren in Madagaskar werkte, kon ik via loopbaanonderbreking en verlof zonder wedde gaan. Maar toen dit op was moest ik beslissen of ik ging stoppen of terug ging werken. Ik heb besloten om mijn ontslag in te dienen om volledig in Madagaskar te werken als vrijwilligster. Dus ik heb sponsors die voorzien in al wat ik nodig heb. Ik ben uitgezonden door Tearfund. Zij helpen ook met acties, advies en maken dat alles op vlak van de sociale zekerheid in orde is.

Ik was 40 jaar en heel goed voorbereid toen ik naar het buitenland vertrok. Ik heb mij gemakkelijk daar kunnen aanpassen. Ik heb nooit echt gedacht om te stoppen daar, maar ik geloof dat als er moment is dat de Heer mij terugroept dat ik ook zal gehoorzamen.

Ik had altijd al willen werken in een ontwikkelingsland. Toen ik mijn leven bewust aan Jezus toegewijd had, kwam daar een extra diensie bij. Vroeger dacht ik aan Brazilië maar het is dan Madagaskar geworden. In 1997 had ik daar voor 5 weken een oriëntatiereis gemaakt om te kijken of het voor mij iets leek voor op langere termijn. Er zijn twee teksten die mij geïnspireerd hebben 2Kor 5:14-15, dat het verticale aspect van het evangelie uitlegt, in hetzelfde boek in hoofdstuk 8:14-15, komt het horizontale aspect over overvloed, gelijkheid en delen aan bod. Ik ben gelukkig geboren in België, daar heeft God voor gezorgd. De mensen in Madagaskar hebben er niet voor gekozen om in Madagaskar geboren te worden. Ze zijn er door God geplaatst. Zo gebruikt God mijn overvloed op materieel gebied om de mensen daar te helpen. En hoe kunnen zij op hun beurt wat er bij ons ontbreekt aanvullen? Wel, door de jaren heen heb ik veel meer geleerd om op God te vertrouwen. In onze westerse cultuur zijn we gewoon alles te regelen en organiseren, maar in een land als Madagaskar berust alles meer op toeval om het zo te zeggen. Van de christenen hier heb ik een enorm les geleerd. Hun geduld en vertrouwen op God in alles tot in het kleinste detail, is een dagelijkse leerschool voor mij.

Je wordt dagelijks geconfronteerd met de armoede en miserie in het land; met tien mensen in dezelfde kamer wonen, misschien een keer in de week vlees kunnen eten, ook het vervoer, wanneer je daar in de auto stapt, weet je niet of je wel gaat aankomen op je bestemming. Het dagelijks geconfronteerd worden met beperkingen hebben mijn ogen doen opengaan voor wat God met ons leven kan en wil doen. Ook heb ik gezien hoe het leven van iemand verandert nadat hij of zij christen is geworden.

De directeur van het ziekenhuis is van Madagaskar. De directieraad bestaat uit 1 buitenlander en 2 Madagassiërs. Voor de rest wordt het ziekenhuis door de inlandse bevolking ingevuld. Wij zijn er om te dienen en schikken ons onder de Madagassiërs. Op financieel gebied is er wel een grote inbreng vanuit het buitenland.

De gezondheidszorg is hier beklagenswaardig, er bestaat geen ziekenkas. Als je dure medicatie of behandeling nodig hebt, en je hebt het geld niet, dan heb je pech. Er zijn wel privé-ziekenhuizen gekomen, maar die zijn heel erg duur dus enkel toegankelijk voor mensen met veel geld.

Ons ziekenhuis heeft intussen al naam waardoor de patiënten weten dat ze eerst een kwartier naar Gods Woord moeten luisteren, maar onze zorg is van zo’n goede kwaliteit dat ze toch komen. Ook veel moslims komen naar ons. Er is een grote Pakistaanse gemeenschap op    Madagaskar, en dat brengt ook soms heel goeie gesprekken met zich mee.

Er zijn katholieke, protestantse, gereformeerde en baptistenkerken in het land. Van deze laatste zijn wij afhankelijk. Het is ook onze bedoeling dat we gemeentes stichten, en daarvoor wordt een evangelisatiestrategie gehanteerd. In de toekomst zouden we graag rond een bepaalde wijk in de buurt van het ziekenhuis een gemeente zien ontstaan.

Nu ik terug ben in Madagaskar, zal ik mij terug volledig op het les geven richten. Voor meer informatie kunnen jullie contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of met 'het thuisfront':  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Kijk ook eens op de website van Tearfund in de lijst van de 'TOPpers' (TOP-pers), en (Engelstalige) informatie over het project in Madagaskar is te vinden op: http://mandritsara.org.uk/

 
Nieuwsbrief