slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

COCQUYT Stijn & Esperanza

   
COCQUYT Stijn & Esperanzaloupe
Las Violetas - Cordoba
Argentinië
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zendingsplatform logo

 

SPORTEVANGELISATIE ARGENTINIE (OM)


Waarom Argentinië?

Van kleins af aan heb ik mij tot Zuid-Amerika aangetrokken gevoeld. Toen ik 23 was wou ik daar ook ter plekke gaan en besliste om een jaar met Operatie Mobilisatie een training in Chili te volgen. In de voormiddag hield dat Bijbelstudie in en in de namiddag praktijk. Tijdens deze periode groeide het besef om ook daadwerkelijk op lange termijn aan zendingswerk te doen. Intussen had ik mijn echtgenote, Esperanza, ontmoet. Zij was de reden waarom ik specifiek voor Argentinië koos, tevens zocht OM hier net naar een zendeling die de sportbediening wou leiden. Dat was een open deur, want het was mijn verlangen om via sportactiviteiten Gods Woord te verkondigen.

Maar is sport een bediening dan?

Ik ben uiteraard geen voorganger en het is niet mijn visie om een kerk op te starten. Ik wil daarentegen net wel fungeren als brug tussen de kerk en de omgeving. Door bijvoorbeeld sportevenementen te organiseren met de plaatselijke gemeente als partner. Zo zonden we onder meer de WK-voetbalwedstrijden uit op grote schermen in samenspraak met de lokale kerk.

Is het gemakkelijk?

Neen, je werkt met mensen wat sowieso altijd een uitdaging vormt, het zijn geen vaste producten. De doelgroep bestaat uit individuen die zich in een marginale positie bevinden en zich daarnaast wisselvallig gedragen. Het is moeilijk omdat de nood bij hen niet enkel geestelijk maar ook fysiek erg groot is. Tieners met een heel moeilijke achtergrond die letterlijk honger lijden. De wijk waar we werkzaam zijn, ‘Las Violetas’, is berucht in heel Cordoba. Het is een wijk waar drugsbenden opereren die al meer dan een dode op hun conto hebben staan. Voorts ervaar je soms ook druk vanwege christenen. Zij verwachten dat je werk vruchten oplevert. Soms zie je heel snel resultaten (jongeren komen radicaal tot geloof) maar meestal duurt het toch jaren dat bepaalde zaadjes hun weg vinden in goede, vruchtbare aarde.

Onderschatten mensen jullie job?

Ik denk dat wel. In Argentinië krijg ik soms commentaar van Argentijnse christenen die oordelen dat het gemakkelijk is om aan zendingswerk te doen als je elke maand er een loon voor krijgt en bovendien nog eens in euro’s. Daar is het dikwijls zo dat lokale zendelingen hun werk combineren met een betaalde job. Ze beschouwen mij als een rijke westerling en meer dan eens moet ik mijn bediening verdedigen.Ook vanuit België heb ik de indruk dat mensen het werk soms verkeerd inschatten. Het is inderdaad moeilijk om je in de Argentijnse cultuur te verplaatsen. De geestelijke noden liggen anders, een groot aandeel van de Argentijnen geeft inderdaad aan christen te zijn. Toch blijft er veel werk en het is meer dan enkel evangeliseren. De gasten moeten vervolgens begeleid worden, je moet enorm veel tijd met hen spenderen. Tonen wat het is om een volgeling van Jezus te zijn en je verantwoordelijkheid in de maatschappij opnemen. Vertellen dat studies belangrijk zijn en druggebruik niet door de beugel kan.We werken aan de totale ontwikkeling van een jongere. Mensen moeten begrijpen wat het inhoudt om christen te zijn. Het is niet vluchtig een emotionele ontmoeting en daar blijft het bij. De keuze voor God is nog maar het begin. Je leven moet zich vervolgens aanpassen in functie daarvan. Dat idee proberen we hen bij te brengen. In Argentinië zijn er veel mensen die zichzelf christen noemen maar hun leven is nooit echt veranderd.

Loopt het werk van 9 tot 5 uur?

Absoluut niet. De voormiddag gebruik ik voor mijn stille tijd en het voorbereiden van Bijbelstudies voor gevangenen en reflecties voor de jongeren. Van 17u tot 21u werk ik op straat. Ik doe late shiften. Van dinsdag tot en met vrijdag werk ik met de jongeren en op zaterdag ga ik naar de gevangenis. Dat is een normale week, maar af en toe zijn er ook speciale projecten die de planning anders doen invullen. Op zaterdag spelen we ook kleine voetbaltornooien met de jongeren. Zondag en maandag probeer ik vrij te houden.

Heb je nog tijd voor elkaar als man en vrouw?

Jawel. Esperanza studeert in de voormiddag. Overdag zijn we tussen 13 u en 16u meestal samen thuis. ’s Avonds focuste ze zich het afgelopen jaar op het leren van Engels. Als ik na mijn werk tegen 21u terugkom zien we elkaar weer.

Is Esperanza ook betrokken bij het werk?

Op vrijdag en gedurende speciale evenementen is mijn vrouw erbij.  Ze is niet bepaald actief betrokken op het veld, maar des te meer in het geestelijke veld. Ze bidt enorm veel voor ons. Haar passie is om de straat op te gaan, daklozen eten te geven en over Jezus te vertellen. We hebben getracht met ons tweeën hierin van start te gaan, maar niemand bleek echt geïnteresseerd en dit met ons tweeën volhouden is natuurlijk nogal beperkt. We hebben onlangs een project ontdekt in Cordoba dat 1 à 2 dagen per week maaltijden prepareert voor daklozen en we denken erover hierin mee te draaien.

Noemen jullie zich christenwerkers of eerder maatschappelijk werkers?

Christen-maatschappelijk werkers (lacht). In alles wat ik doe tracht ik God centraal te stellen en over Jezus te vertellen. Ook al is het in de praktijk heel vaak sociaal werk, toch blijft Hij centraal. Dat betekent niet dat ik continu over Christus vertel, maar dikwijls zijn er momenten dat ik kan bidden met mensen op straat of met de jongeren tijdens de sportactiviteiten. Ook geef ik Gods Woord mee aan gevangenen. Hen trachten duidelijk maken dat het God is die ons motiveert in alles. Uiteraard willen we ook heel graag meewerken aan de sociale ontwikkeling van de maatschappij. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer men Jezus aanvaardt er ook op andere terreinen in hun leven vooruitgang wordt geboekt.

Kan je van de giften leven?

We hebben meer dan voldoende voor ons persoonlijk. Het hangt er ook vanaf hoe je leeft. Ik ben van mening dat mensen met veel minder kunnen rondkomen. Het is wel zo dat Esperanza vanaf volgend jaar een kapperszaak gaat opstarten. Een tweede inkomen zal dan zeker helpen omdat we op zoek zijn naar een eigen appartementje. Tot nu toe leefden we in het OM-huis, wat qua huur maar de helft was van wat we binnenkort zullen moeten betalen. Daarnaast willen we een ziekteverzekering aansluiten en eigen kinderen krijgen, wat kosten met zich meebrengt. Dus tot nu was ons inkomen voldoende, maar naar de toekomst toe zou dat kunnen veranderen.

Dus geen geld nodig nu?

Jawel, maar eerder voor het werk dan voor ons persoonlijk. Zo hebben we nu een stuk grond op het oog dat we op dit moment gebruiken voor onze voetbalactiviteiten, maar we zouden het graag van de eigenaar willen overkopen. We hebben intussen een mondelinge overeenkomst met de man. Hiervoor hebben we dus geld nodig, rond de 5000 euro. We zijn dus op zoek naar fondsen om dat stuk grond te kopen en er vervolgens 2 voetbalvelden op te bouwen en daarnaast de grond te voorzien van een degelijke omheining.

 
Nieuwsbrief