slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

DE SOUZA-FINCH Joelson & Esther

   
DE SOUZA-FINCH Joelson & Esther loupe
Brazilië
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zendingsplatform logo

JMEO-BRAZILIE

Hoe was het om op te groeien in een zendingsgezin?

Esther (12-03-1975): Mijn ouders werkten samen met de kerk in Mechelen dus er waren periodes dat er mensen in ons huis woonden, zo’n tien mensen. Mensen met problemen die niet veel geld hadden en zei huurden een kamer in ons huis. Mijn ouders begeleiden hen toen.

Vond je dat fijn?

Ik vond dat altijd heel leuk, nieuwe mensen leren kennen. Ik heb daar niet onder geleden.

Wou jij dan net als je ouders ook de zending in?

Neen niet echt, dat is gegroeid. Ik had wel de beslissing genomen dat ik wou doen wat God van mij verwacht. Een van de landen die op mijn hart lag was India. Iemand van JMEO vroeg mij om in een team mee te gaan naar daar. Ik ben daar drie weken geweest en het jaar erop vroeg diezelfde man of ik mee wou in een team naar Brazilië.

Wanneer heb jij zelf de keuze gemaakt om christen te zijn?

In het begin was dat nogal vanzelfsprekend omdat mijn ouders christenen waren, maar er komt altijd een tijd dat je ook zelf een keuze moet maken. Ik zag dat wat mijn ouders mij hadden aangeleerd ook waar was, dan heb ik ook die beslissing gemaakt voor God.

Joelson, hoe groeide jij op in Brazilië?

Ik (17-11-1970) groeide op in een christelijke familie mijn vader was diaken maar de kerk was heel wettisch maar serieus. Ik had als kind veel vragen en vroeg ook van alles over wat de kerk ons aanleerde. Ik vroeg me af of God ook wel echt bestond maar tijdens mijn tienersperiode kwamen er antwoorden op mijn vragen en ervoer ik God daadwerkelijk. Op mijn twintig jaar heb ik een roeping gekregen om in de zending te gaan. Ik ben naar jmeo gegaan en daar gestart met werken na een cursus. Ik werkte met mensen op straat in de sloppenwijken en met drugsverslaafden. In 98 ben ik naar Recife gegaan waar ik Esther leerde kennen.

Wat voor een land is Brazilië?

Joelson: Brazilië is een heel erg vrolijk land met harde werkers maar voor een laag loon. Er is uitbuiting de meeste mensen hebben heel weinig maar weinig mensen hebben heel veel geld. Vrouwen uit de favelas laten hun kinderen overdag alleen achter om vervolgens te zorgen voor een rijk kindje waar ze weinig voor krijgen. Dit is een voorbeeld van de situatie. De kinderen uit de favelas zelf komen vaak in de criminaliteit terecht. Alles wat met de regering te maken heeft alle politieke diensten leiden onder de corruptie, scholen, politie de gezondheidszorg. Overal waar geld binnenkomt is wel iemand die corrupt is. Sommige mensen vinden dit zelf wel normaal ze zeggen: ze mogen wel stelen maar ze moeten ook wel iets doen dan.” De Braziliaanse kerk is een sterke kerk. Zowel de katholieke als de evangelische kerk. De katholieke kerk is erg begaan met heiligenverering. In de evangelische kerk er wordt veel over de redding gesproken maar ze vergeten soms de andere noden. Mensen in Brazilië zijn heel gelovig, dat is ingebouwd in hun cultuur maar een persoonlijke relatie met God is nog van een andere orde.

Wat voor een project leidden jullie?

We hebben een zekere samenwerking met jmeo maar niet rechtstreeks. We werken vooral met de plaatselijke kerken samen. We zijn nu zelf ook lid van een  baptistenkerk daar ondersteunen we hun projecten ook. We wonen nu in Araruama, twee uur van Rio. Dat is een vakantiegebied, en we leren op dit moment de omgeving nog kennen. We focussen ons vooral op kinderen en tiener werk met sport, bijscholing en discipelschap. Onze werkweek is niet echt gestructureerd vorig jaar hebben we de verantwoordelijkheid gekregen om een celgroep te leiden voor de tieners. Daarnaast steunen we het kinderwerk in de kerk elke dienst. In Brazilië zijn er ook erediensten gedurende de week.

Baat het werk?

Dat hopen we toch. We zitten nu in een proces om in een nieuwe omgeving te starten. Wij spreken de jongeren aan en vragen hen naar hun relatie met God en bidden voor hen, het zijn jongeren die in een groeiproces zitten dus dat vraagt geduld. Maar we zien dat kinderen wel veranderen. Als we een beetje aandacht geven en wat liefde dan verandert er iets in hen. We zien ook het resultaat niet op hetzelfde moment maar het is een investering in hen zodat ze later kunnen groeien. Een van de jongens heeft nu een bakkerij, een ander is gerant in een Mac Donalds, een meisje werkt in een manicuresalon. Van alle kinderen waarmee we hebben gewerkt weten we maar van een jongen die het slechte pad is opgegaan, maar ook hij gaf later toe aan ons beschaamd te zijn en te weten verkeerd bezig te zijn. Soms zien we niet altijd wat er gebeurt maar we weten dat God trouw is.

Waarom doen jullie dit?

Joelson: Omdat God ons geroepen heeft, het op ons hart heeft gelegd. We zien ook de noden daar en dat trekt ons aan om te helpen. Verwaarloosde, mishandelde en onbeschermde kinderen.

Zouden alle christenen niet de zending moeten intrekken?

Esther: ik denk dat iedereen een roeping heeft in zijn of haar gebied. We moeten allemaal zelf weten waar we aan zending moeten doen op ons werk of op school. Fulltime of niet.

Is het niet confronterend om nu terug tijdelijk in het ‘rijke westen’ te zijn?

Esther: Ja en neen, we zien wel dat mensen hier zoveel hebben maar anderzijds vinden ze het blijkbaar heel moeilijk om financieel iets aan zendelingen te geven? Misschien omdat ze weinig vertrouwen hebben, wat gaan ze met ons geld doen, wordt dat wel goed gebruikt. Mensen zien niet wat er in de wereld gebeurt maar enkel wat er gaande is in hun eigen voortuin. Elk land heeft uiteindelijk zijn eigen problemen, kerken hier zijn klein en hebben moeite om te groeien.

Maakt zo’n figuur als Ricardo Kaká die evangelisch christen is daar indruk mee?

Esther: Mensen weten dat inderdaad wel, maar in Brazilië hebben mensen daar ook niet echt moeite mee, want de evangelische kerk heeft een sterke positie. Alhoewel dat er in het verleden ook veel kritiek op was. Maar nu zijn ze wat voorzichtiger met hun commentaar. Omdat ze met zoveel zijn heeft de evangelische kerk een zekere stem zo hebben ze onder meer televisieprogramma’s en zijn er veel christelijke muzikanten. Dus men let nu meer op wat men zegt over de christenen om het eigen publiek, kijkers en lezers, niet te verliezen.

Joelson: Vroeger toen ik kind was werd de evangelische kerk nogal scheef bekeken. Maar nu beseft men dat de kerk een invloed heeft en er geld uit kan halen, het is een soort van markt geworden.

Waarom werk je dan in Brazilië en niet hier?

Esther: Soms vraag ik me dat ook af omdat de kerk hier zwakker is dan in Brazilië. Maar we moeten op de plaats zijn waar God ons geroepen heeft.

Jullie zijn geen stereotype zendelingen?

Esther: Inderdaad we willen de kerk wel ondersteunen met wat wij hebben. De kerk waar we nu mee werken die voorganger ontving ons met open armen en veel van die mensen zijn  pas tot geloof gekomen . Met onze achtergrond konden wij die voorganger bijstaan met studies en trainingen om te groeien in hun geestelijk leven.

Jij bent zendeling dus Joelson in eigen land, dat is gemakkelijk?

Joelson: Ik maak me soms meer zorgen over Esther want zij is ver van haar familie en eigen cultuur. Brazilië is na Amerika het tweede grootste land dat zendelingen uitzendt.

Jullie focussen zich voornamelijk op kinderen?

Esther: inderdaad op families en kinderen die verwaarloosd zijn, dat is een investering. De gezinsstructuur is daar verbroken. Er zijn identiteitscrisissen. Veel kinderen worden door hun grootouders grootgebracht. Je hebt ook verschillende alleenstaande moeders, jonge meisjes die zwanger zijn geworden.

Hoe zien jullie de toekomst?

Joelson: We proberen verder te gaan met wat we nu doen. We moeten zien waar en hoe we iets kunnen opstarten waar we kunnen helpen. Dat we mensen hebben die ons steunen. We begrijpen dat God wilt dat we teruggaan en verdergaan. Maar het is niet altijd gemakkelijk. Maar we weten dat God het beste met ons voorheeft. Het is soms frustrerend dat we niet op voorhand weten wat er gaat gebeuren, we moeten afwachten en wat er ons in de toekomst te wachten staat. Soms willen we gewoon stoppen en beginnen werken.

Wat kunnen de mensen in België doen?

Esther: eerst en vooral bidden en als ze het op hun hart hebben ons ook financieel ondersteunen.

 
Nieuwsbrief