slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

VAN DE VLIET-LEMIERE, Bruno en Michèle

   
VAN DE VLIET-LEMIERE, Bruno en Michèle loupe
Norton Bridge
Sri Lanka
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zendingsplatform logoBruno (08/06/1950) en Michèle (03/08/1956) VAN DE VLIET-LEMIÈRE

Met pensioen gaan en dan verre reizen maken: voor veel mensen is het een droom om na hun 65ste nog een deel van de wereld te gaan zien. Bruno Van de Vliet ging vorig jaar op pensioen en vertrekt nu met zijn vrouw Michèle naar Sri Lanka. Maar het wordt geen vakantiereis. Wel een aanzet om voor minstens een jaar de zending in te gaan. Missie – zowel in binnen- als in buitenland - is hen niet vreemd, maar nu zal het voor het eerst voor een langere termijn zijn. Het vertrek naar een ver land had altijd al ergens in Bruno’s achterhoofd gezeten, als een soort ‘fin-de-carrière. Nu wordt het verlangen werkelijkheid.

Bruno groeide op in een Rooms-katholieke achtergrond, kwam tot bekering en besloot om een Bijbelschoolopleiding te gaan volgen. Michèle is van evangelische huize; ze was lid van de Evangelische kerk in de Antwerpse Karel Rogierstraat. Het was daar dat ze elkaar leerden kennen. Kort na hun huwelijk, begin jaren ‘70,  ving Bruno de studie aan in Brussel, aan het Bijbelinstituut België, en hij maakte de verhuis van Brussel naar Heverlee mee. Het doel van de opleiding was wat hem betreft om de zending in te gaan, en dan het liefst naar India. Michèle droomde als kind ook al van de zending,al zou het wat haar betreft Afrika worden. Uiteindelijk liet de gezondheidstoestand van Michèle een langdurig verblijf op het zendingsveld niet toe en kreeg hun bediening vorm in België. Na een tijd bij het Leger des Heils kregen ze de vraag om in Antwerpen een Baptistengemeente te beginnen. Oorspronkelijk waren ze niet al te enthousiast voor het idee, maar na een half jaar hakten ze de knoop door en begonnen ze aan het avontuur. Om zich verder in het gemeentewerk te bekwamen, vertrok het gezin voor een jaar naar Canada – en uiteindelijk behaalde Bruno via een Engelse universiteit ook zijn doctoraat. Michèle had het meer voor boeken, en ze legde zich toe op bibliotheekwerk. Van 2002 Tot 2007 was ze verantwoordelijk voor de bibliotheek van CTS, het Continental Theological Seminary in Sint-Pieters-Leeuw. Ook vrijwilligerswerk in de bibliotheek van de evangelische basisschool de Zonnebloem in Antwerpen maakte een tijd lang deel uit van haar taken.

Omdat gemeentestichting in Vlaanderen doorgaans geen bron van inkomsten biedt, werd het gezinsinkomen regelmatig aangevuld met tijdelijke ‘seculiere’ jobs. Zo werkte Bruno, die typograaf van opleiding is, nog een tijdje bij de Gazet van Antwerpen. Maar het idee van zending liet Bruno en Michèle niet los. In 1992 begonnen ze voor de Leprazending te werken, vanuit België als donorland, maar met regelmatige bezoeken ‘op het veld’ in Afrika, vooral  Nigeria,  en  Azië (India) Naast organisatorisch werk voor de Leprazending, waren Bruno en Michèle regelmatig betrokken in evangelisatiewerk. Dat gebeurde onder andere via de organisatie ‘Every Home for Christ’ (Christus Huis aan Huis). En steeds vaker deden er zich gelegenheden voor om les te geven in Bijbelscholen op diverse plaatsen in de wereld. Vaak ter plaatse, maar soms ook via Skype – de moderne techniek levert nieuwe mogelijkheden. Een vijftal jaar geleden het Bijbelschoolwerk in Sri Lanka in de kijker, via een collega van Michèle van de Bijbelschool in Sint-Pieters Leeuw.

Sri Lanka is een eiland, net onder India, dat ongeveer 2,5 keer zo groot is als België. Het is een overwegend boeddhistisch land, met een christelijke minderheid van enkele procenten. Evangelische kerken vind je vooral in de grote steden – op het platteland is het christendom een zeldzame uitzondering. De kerken worden er geleid door plaatselijke voorgangers, die vaak geen enkele of  een heel beperkte theologische opleiding hebben.
Tijdens zijn ‘missie’ zal Bruno zich voornamelijk bezighouden met lesgeven aan twee Bijbelscholen (en daarnaast nog een aantal andere taken vervullen rond het academische leven van de studenten) in Batticaloa en in Nortonbridge, de plaats waar ze ook gaan wonen. De colleges staan er bekend als SAIT, South Asian Institute for  Theology en de Middle East South Asia Graduate School of Theology.

Lesgeven in Sri Lanka, en vooral het contact met de studenten, is niet altijd evident. Ooit behoorde het land – toen nog onder de naam Ceylon – bij Engeland, maar tegenwoordig spreekt een groot deel van de bevolking alleen Tamil of Sinhalees, dus moet er ook vaak met vertaling gewerkt worden.

De Bijbelscholen waar Bruno gaat werken, functioneren volgens een speciaal systeem. Ze richten zich specifiek op voorgangers die al actief zijn in een kerk, en dus niet voor enkele jaren hun gemeente kunnen achterlaten om te gaan studeren - afgezien van het feit dat de financiën daarvoor dikwijls ook ontbreken. Ze volgen dus telkens 1 week les en gaan dan weer voor 3 weken naar huis. Op die manier kunnen ze in 6 jaar hun Bijbelschooldiploma behalen.

Sri Lanka is een paradijs voor toeristen, maar voor de plaatselijke christenen is de situatie veel minder rooskleurig. Buiten de grote steden, waar het christendom redelijk aanvaard is, worden gelovigen soms maar met moeite aanvaard. Het is daar waar de meeste Bijbelschoolstudenten van Nortonbridge en Batticaloa actief zijn. De kerken zijn er arm en worden soms vervolgd. De conservatieve boeddhistische gemeenschap staat vaak vijandig ten opzichte van andere godsdiensten en conflicten blijven niet uit: vorig jaar werden er 5 kerken in brand gestoken. Een paar jaar voordien werd een kerk in brand gestoken en de voorganger voor dood achtergelaten. Niemand die de man te hulp kwam – politie, dokters, ziekenhuis – maar dankzij de inspanning van Every Home for Christ – kon de man naar Europa worden overgebracht en overleefde hij de aanslag. Christen zijn op Sri Lanka is niet altijd een pretje …

Waarom Bruno en Michèle naar Sri Lanka gaan, terwijl er ook in België nog zoveel werk ligt? Bruno: “Dat heeft met roeping te maken. Dat is echt niet dat wij per se naar daar willen. Het is wel een logisch vervolg op wat we tot nu toe gedaan hebben”. Hoe lang het avontuur in Azië blijft duren? Voorlopig zijn er afspraken voor een jaar, maar de vraag zal ongetwijfeld gesteld worden om langer te blijven. “Als we de leiding van de Heer zien om daar op in te gaan, dan moeten we eerst terug komen om ons huis en onze auto hier te verkopen. Dan zal er ook verder aan de financiën gewerkt moeten worden en zal God moeten voorzien”. Michèle: ”Je wordt er natuurlijk ook niet jonger op. Er zijn meer mensen die op pensioen naar het buitenland gaan, maar vanwege gezondheidsproblemen terug moeten komen”. De Bijbelscholen zullen alvast blij zijn met de inbreng van het echtpaar Van de Vliet. En die zullen de zending niet snel de rug toekeren: “We zijn ‘gebeten door de microbe’ en we wilden altijd al actief zijn op het zendingsveld”. Michèle: “Ook al hebben we nooit lang op het zendingsveld verbleven, al die ‘mini-zendingsreizen’ waren een mooie gelegenheid om voor de Heer te werken. Dat is voor een deel wel een avontuur. Maar wat we altijd hebben gezegd: als je geestelijk wil bijgetankt worden, doe dan zo’n reizen. Je bent helemaal afhankelijk van de Heer en je leert van de mensen ter plaatse. Je moet vertrouwen dat je ook werkelijk terecht komt, waar je terecht moet komen. Geestelijk is het dus heel rijk”.  En zo verblijven Bruno en Michèle nu voorlopig in Nortonbridge, in de bergen, midden tussen de uitgestrekte theeplantages. Helaas zijn ze allebei fervente koffiedrinkers …

Meer informatie over Bruno en Michèle via facebook https://www.facebook.com/Dr.Bruno of http://drbruno.webs.com/ of via de website van de Bijbelschool http://www.homsa.org/faculty-mesa/
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Nieuwsbrief